Noord-Veluwe

7 februari: Coen Jansen

Van Coen Jansen is de kleine, maar wel sterk gespecialiseerde en toch ook laagdrempelige kwekerij, die bekend staat om zijn sortiment nieuwe en bijzondere vaste planten. 

Daar zijn ze al meer dan 25 jaar bezig kwalitatief uitstekende planten te kweken uit het beste dat het -zeer grote- sortiment te bieden heeft. 

Maar ook met het winnen en uittesten van eigen selecties, die geen eendagsvliegen mogen zijn. Ze moeten er niet alleen bij de verkoop uitstekend uitzien, ook in onze tuin zullen ze probleemloos verder moeten groeien.

Het sortiment bestaat voor een belangrijk deel uit planten die zó uit de natuur gehaald lijken te zijn maar die toch nét een beetje anders zijn. Gecultiveerder zou je ze kunnen noemen. En deze toepassing  van planten wordt vaak de “Dutch Wave” genoemd. 

Waar die natuur gelegen is, dat interesseert Coen minder. Het kunnen prairieplanten zijn uit de USA, steppenplanten uit het zuiden van Rusland of uit de woestijn van Buiten-Mongolië. Zijn enige criteria zijn dat ze sterk en gezond moeten zijn, goed winterhard en een hoge sierwaarde dienen te bezitten. 

Daarnaast heeft Coen natuurlijk ook zijn liefhebberijen: rare, vaak zeldzame planten in heel kleine hoeveelheden voor de liefhebber van het ongewone.

Hierover en wie weet waarover nog meer, komt Coen Jansen vertellen. Het wordt vast en zeker een inspirerende avond.