Noord-Veluwe

Open Tuinen Weekend 13 en 14 juli 2024

Tijdens dit weekend zijner in totaal 15 tuinen tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken. U treft hieronder nadere gegevens aan van deze tuinen.
Het thema van dit jaar luidt "De tuin als ontdektuin voor jong en oud". Meer informatie over dit thema vindt u op de hoofdpagina van de Open Tuinen Weekenden 2024,

De andere Open Tuinen Weekenden zijn dit jaar:
18, 19 en 20 mei en
31 augustus en 1 september.


Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
Kanaaldijk 66, 8191 NC Wapenveld.
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13  juli)

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld 
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.


De tuin van Simone en Ferry Zuijderwijk
Kerkdijk 24, 8181 RP Heerde 
(Deze tuin is alleen open op zondag 14 juli)

Op een (heel) grote kavel in het buitengebied van Heerde hebben we een modern huis gebouwd. Onze tuinarchitect heeft een mooi plan gemaakt met een strak ontwerp vlakbij het huis. De landschappelijke siertuin heeft mooie zichtlijnen naar het open IJssel-landschap. Er zijn drie vijvers, veel ruimte voor tuinplanten, een boomgaard, een moestuin, een bloemenweide en helaas ook nog onaffe stukken. De hoeveelheid werk hebben we onderschat, rivierklei, akelig onkruid en gewoon ook heel groot. Maar ons paradijsje wordt ieder jaar mooier!!  Er is zelfgemaakte jam te koop. Nieuwe hobby…..


Tuin en Atelier Buitenplaats Huize Kolthoorn – Museum Geelvinck
Kamperweg 23, 8181 CS Heerde
zaterdag 13 juli: rondleiding museum en tuin op afspraak speciaal voor Groei & Bloei
zondag 14 juli: vrije inloop tuin

Een tuin, die een eeuw geleden tot inspiratie van een kunstenaarsechtpaar diende, wordt gereconstrueerd. 
Net buiten Heerde, in de buurtschap Kolthoorn, ligt de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn. De villa, gebouwd in 1879 en omgeven door een grote tuin met oude bomen, werd in 1899 het woonhuis van het dat jaar getrouwde kunstenaarsechtpaar, Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Zij zouden er tot hun dood blijven wonen. Hedwig, één van de Amsterdamse Joffers, was niet alleen bekend van haar bloemstillevens; zij was ook een gepassioneerd tuinierster. De tuin vormde eveneens een bron van inspiratie voor Jan Kleintjes. In het grote atelier, dat zij in 1904 lieten aanbouwen, zijn diverse schilderijen van de tuin te zien. Na het overlijden van Jan Kleintjes in 1955, betrok de familie Buisman het huis. De tweede generatie bewoont nu het kleine landgoed. Interessant is ook de rotstuin, die zij hebben toegevoegd. Huis en tuin worden stapsgewijs teruggebracht in de oude glorie van een eeuw geleden. De huidige bewoners vertellen u graag over hun visie op de reconstructie van de tuin, waarmee zij nu bezig zijn. Ook leiden zij u graag rond in het museum met onder meer werken van Kleintjes en fortepiano's, dat in het huis gevestigd is: Museum Geelvinck.

zaterdag 13 juli: Rondleidingen door het museum en de tuin uitsluitend op voorinschrijving. Inschrijving via de website www.geelvinck.nl bij 'OpenTuin Groei&Bloei'.
Duur van de rondleiding door atelier (museum) en tuin: ca. drie kwartier. Na afloop van de rondleiding koffie/thee en een zoetigheidje.
Voor bezoekers op de open tuindag van Groei & Bloei Noord- Veluwe geldt een kortingstarief: € 9,= p.p. Prijs inclusief koffie/thee en inclusief € 1,= administratiekosten onlineticket. De maximale groepsgrootte per rondleiding is 8 personen.
Opgave tot deelname kan tot één dag van tevoren. Kom op het op het ticket aangegeven tijdstip s.v.p.

zondag 14 juli: 11.00 uur – 17.00 uur. Vanaf 11 uur is de tuin opengesteld: gratis toegang. Het museum is 's zondags gesloten; er zijn dan geen rondleidingen door het huis.

Let op: parkeren op het terrein Huize Kolthoorn uitsluitend voor fietsen. Komt u met de auto, parkeer dan langs de Eekwal (4 min. lopen). Gelieve NIET te parkeren langs de Kamperweg, Kolthoornseweg, Kamperzijweg of Molenweg, noch op het terrein van Huize Kolthoorn.


De tuin van Tonnie van der Kooij
Stationsstraat 10, 8181 CX Heerde.
(Deze tuin is alleen open op zondag 14 juli)

Beelden, bijzondere planten, bomen en struiken sieren deze grote verborgen tuin middenin het dorp. 
Om de tussentijdse kleine trek te stillen, kun je er een pannenkoekje eten. Ook is te zien welke bijzondere dingen je kunt maken met gebruikte koffiecupjes.

 

 


De tuin Hennerode van Eugenie en Auke Hennes
Koerbergseweg 11A, 8181 LK Heerde.
(Deze tuin is open op zaterdag 13 en zondag 14 juli)

Sommigen zullen onze tuin Hennerode nog kennen van eerdere open tuinen dagen. Een tuin met veel borders en bordertjes, met een bijentuin, een kweektuin en een moestuin. Een tuin die veel liefde en tijd voor tuinwerk vroeg. De liefde hebben we nog volop, maar de tijd en vooral de energie voor het tuinwerk is er inmiddels een stuk minder. Daarom besloten we twee jaar geleden om te gaan ‘senioriseren’. Dat betekende dat er een aantal borders weg moesten, dat de meeste hagen verdwenen en dat er meer bloeiende struiken en heesters voor in de plaats kwamen. Nog niet alle nieuwe aanplant is volgroeid, maar zoals het nu gaat is het voor ons goed te behappen. Wij zijn blij met onze nieuwe tuin.


De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8, 8181 SV Heerde
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.


Tuin de Buitenhof van Mariska Weemaes 
Grensweg 8, 8162 RV Epe.
(Deze tuin is alleen open op zondag 14 juli)

Aan de rand van het Wisselse Veen ligt De Buitenhof. De zomertuin ligt verscholen tussen een hoge beukenhaag. Ga je onder de grote boog van beuk, dan ligt er een tuin met allerlei inkijkjes voor je.  Als je de zomertuin hebt ontdekt wacht de grassentuin. Allerlei soorten siergrassen met daartussen een slingerpad. Verdwalen kan je niet, maar je even weg voelen en één zijn met de natuur gaat heel goed als de grassen bloeien.
 

 


De Geheime Tuin van Margo Bot en Lucas de Groot
Papenstraat 10, 8162 RP Epe
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

Aan de rand van Epe bevindt zich rondom de romantische boerderij uit 1734 een natuurlijke tuin met diverse bijzondere bomen. Op het door oude bomen omzoomde perceel van ruim twee hectare zijn vanaf 2022 biologische pluktuinen voor zowel bloemen ( “De Geheime Tuin”) als groentes (“De Tovertuin”) aangelegd.
Tijdens de Open Tuin dagen bieden we u in de Theetuin temidden van de bloemen gratis koffie of thee aan.

Trefwoorden: verwondering, biodiversiteit, schoonheid, voeding voor de ziel, verbinding, inspiratie.


Tuin de Thuishaven van Barry van der Meulen en Jaap de Zwarte 
Hafkamperenkweg 16, 8171 NK Vaassen
(Deze tuin is open op zaterdag 13 en zondag 14 juli)

Deze tuinliefhebbers verwelkomen u graag in de tuin bij "de Thuishaven". Het gras is de "zee" waarin zich 16 eiland-borders bevinden, gevuld met vaste planten. De strakke heggen zijn de aanlegsteigers. Deze tuin is hun anker-plek waarin ze graag zwoegen en vertoeven.


De tuin Ons Joppe van Adrie en Gert Bredewout
Bovendwarsweg 114, 8096 PS Oldebroek
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

Ons Joppe is een liefhebberstuin, met borders gevuld met bijzondere vaste planten, grassen en dahlia's. Ook zorgen twee vijvers voor veel leven in de tuin.
De open-tuinendag is altijd een heel gezellige dag, de tuin bekijken en genieten van een lekker kopje koffie of thee met ambachtelijk gebakken taart. Verder is er verkoop van brocante, bijzondere dahlia's op pot en vaste planten op de hobbykwekerij.
Voor meer info zie www.onsjoppe.nl


De Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
Engelandsweg 21, 8091 BA Wezep
(Deze tuin is geopend op zaterdag 13 en zondag 14 juli)

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten.


De tuin van Henny en Anton Roessink
Duinkerkerweg 7 8097 RX Oosterwolde.
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

De voortuin is erg droog en de achtertuin ligt tegen de polder aan en daar is het erg nat. Er is een slootje gemaakt voor het overtollige water. Er zijn door de tuin heen verschillende zitjes daardoor kun je elk seizoen wel ergens genieten. De moestuin en het kleinfruit is een onderdeel van de bloementuin. 
Langs de paden komt u bloemwerken tegen en er zijn plantjes en zaden te koop.

 

 

 


De TuINN van Willem en Jenny van de Weg
Winterdijk 12 a, 8097 SK Oosterwolde.
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

Onze TuINN  bestaat uit een siertuin met zwemvijver, een gevarieerde moestuin en de boomgaard met veel wilde bloemen en fruitbomen. In onze Tuinn willen we graag natuur en kunst met elkaar verbinden. Zo hebben we in onze Tuinn een collectie van ongeveer 25 beeldhouwwerken uit Zimbabwe, de zogenaamde Shona Art. Op 9 juli is kunstschilder Ineke Holthuis aanwezig in de TuINNkamer met haar schilderijen.  Ook is er keramiekkunst van keramiste Harmke Zwep uit Nunspeet te bewonderen.


De tuin Op ‘t Eekt van Jennie en Erik Schuiling
Winterdijk 20, 8079 SK Oosterwolde
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 13 juli)

In het buitengebied van Oosterwolde ligt onze boerderijtuin Op ’t Eekt. In de sfeer van de monumentale boerderij hebben we een siertuin met borders, moestuin en pluktuin aangelegd. Verder is de oude boomgaard is in ere hersteld. Naast boerenplanten van vroeger gebruiken we hedendaagse en inheemse beplanting om zo veel mogelijk vogels, insecten en kleine dieren aan te trekken. Tijdens een rondleiding vertellen wij graag hoe wij de biodiversiteit op ons erf bevorderen.