Noord-Veluwe

9-10 juli 2022: Het tweede Open Tuinen Weekend van dit seizoen

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur waren dit weekend 16 tuinen gratis te bezoeken.
Er waren oude bekende tuinen bij, die voor velen een feest van herkenning waren. Maar ook nieuwe  tuinen die nog niet eerder open waren. Zij verrasten de bezoekers met nieuwe ideeën over tuinieren. Sommige tuinen waren ook in mei open. Het was erg leuk om deze nog eens te bezoeken. Dan zie je goed hoe een tuin zich in de loop van het seizoen ontwikkelt.
Daarnaast was er op zaterdag 9 juli een heel bijzondere rondleiding door  Arboretum/Pinetum Het Vinkennest in Wezep. Voor deze excursie moest je je tevoren aanmelden. Alle informatie hierover staat hieronder bij Het Vinkennest.

Het thema van dit jaar was "Ontspanning in de tuin". 
Veel mensen hadden de afgelopen jaren een lastige tijd gehad en ontdekt dat juist tuinieren rust en afleiding kan geven. De eigenaren van de Open Tuinen wilden graag delen hoe zij hun tuin als ontspanning ervaren.

Via deze link gaat u naar fotoalbums van onderstaande tuinen.

Met een klik op een van onderstaande foto's gaat u naar een album met foto's van de betreffende tuin. Maar van sommige tuinen zijn nog geen foto's gemaakt. Dat komt in augustus als ze nog een keer open gaan. Van andere tuinen waren in mei al foto's gemaakt. Die zijn dan (via de link) terug te zien bij de terugblik op het Open Tuinen Weekend van 7-8 mei.


De tuin van Wilma van Hulst en Piet Hoogstraten
Berg en Bos 16 in Hattem

Deze tuin is een rolstoelvriendelijke tuin met vaste plantenborders, bloeiende heesters en bomen, een vijver en verhoogde plantenbakken. 
Als je de voortuin inloopt tref je vooral planten aan in de kleuren rose, purper en blauwtinten. Aan de zijkant van de bungalow gaan de kleuren over in blauw, wit , geel en zijn er donkerrode accenten. De zij- en achterkant van het huis vormen de kern van de tuin; een kleurrijk spektakel in de tinten oranje, geel en rood, de favoriete kleuren van Piet.

De tuin is open op 9 juli.


De tuin van Jannes Hoeksema
Novalieweg 22 in Hattem

Deze tuin heeft een grootte van 800 m2 en bestaat uit meerdere borders. Er is getracht om zoveel mogelijk vaste planten op te nemen. De borders zijn enigszins op kleur ingeplant.

De tuin is open op 9 juli.


Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
Kanaaldijk 66 in Wapenveld.

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.

De tuin is open op 9 juli.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Gelegen op Langdoed Winfried
Groteweg 17 in Wapenveld. 

Kwekerij Pieters Planten is afgelopen winter verhuisd van Wezep naar Wapenveld. Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek gevonden. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.

De tuin is open op 9 en 10 juli.

Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn tijdens het Open Tuinen Weekend van 7-8 mei


De tuin van Simone en Ferry Zuijderwijk
Kerkdijk 24 in Heerde

Op een (heel) grote kavel in het buitengebied van Heerde hebben we een modern huis gebouwd. Onze tuinarchitect heeft een mooi plan gemaakt met een strak ontwerp vlakbij het huis. De landschappelijke siertuin heeft mooie zichtlijnen naar het open IJssel-landschap. Er zijn drie vijvers, veel ruimte voor tuinplanten, een boomgaard, een moestuin, een bloemenweide en helaas ook nog onaffe stukken. De hoeveelheid werk hebben we onderschat, rivierklei, akelig onkruid en gewoon ook heel groot. Maar ons paradijsje wordt ieder jaar mooier!!  Er is zelfgemaakte jam te koop. Nieuwe hobby…..

De tuin is open op 10 juli.


De tuin van Tonnie van der Kooij
Stationsstraat 10 in Heerde.

Beelden, bijzondere planten, bomen en struiken sieren deze verborgen tuin middenin het dorp.
Een demonstratie:  Wat kun je doen met glas ?  Zelf iets maken ? Dat kan.
Een lekkere pannenkoek eten kan ook.

De tuin is open op 10 juli.


De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8 in Heerde

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.

De tuin is open op 9 juli.
De tuin zal ook open zijn tijdens het open tuinen weekend van 27-29 augustus. De foto's die toen zijn gemaakt, vind je hier.


Tuin de Buitenhof van Mariska Weemaes 
Grensweg 8 in Epe.

Aan de rand van het Wisselse Veen ligt De Buitenhof. De zomertuin ligt verscholen tussen een hoge beukenhaag. Ga je onder de grote boog van beuk, dan ligt er een tuin met allerlei inkijkjes voor je.  Als je de zomertuin hebt ontdekt wacht de grassentuin. Allerlei soorten siergrassen met daartussen een slingerpad. Verdwalen kan je niet, maar je even weg voelen en een zijn met de natuur gaat heel goed als de grassen bloeien.

De tuin is open op 9 en 10 juli.


De tuin van Jettie en Hans Luesken
Eperweg 13 in ‘t Harde.

Een tuin op klapzand, als een natuurlijke overgang tussen bewoning en bos. Een stukje natuur waarin naar een evenwicht werd gezocht tussen voedselvoorziening voor mens en dier. Waar onkruid weer kruid mag zijn. Een tuin waar van we mogen genieten door er in bezig te zijn, te creëren en naar te kijken, te ontspannen. Waarin we ook de seizoen beleving kunnen ervaren. Een tuin met een grote hand van de natuur en een kleine van de mens.

Parkeren op de P aan de Bovenheigraaf !!! En niet in de berm voor het huis.
De tuin is open op 9 en 10 juli.


Tuin en atelier van Carla en Willem Bultman
Bovenstraatweg 17a  in Oldebroek.

Rond onze lommerrijk gelegen boerderij hebben wij op een halve hectare grond vier verschillende tuinen gecreëerd. Een siertuin met verschillende sfeerhoekjes, een levenstuin, een landschappelijke wadi-tuin en een moes- en pluktuin met plantenkas. 
In de tuinen staan beelden tentoongesteld. Ook het atelier is open voor bezichtiging, met daarin een expositie van bronzen beelden en schilderijen van Willem. Van Carla is er werk van handgemaakt vilt, papiergaren en rubber.

De tuin is open op 9 juli.


Tuin Ons Joppe van Adrie en Gert Bredewout
Bovendwarsweg 114 in Oldebroek.

Ons Joppe is een liefhebberstuin, met borders gevuld met bijzondere vaste planten en Dahlia’s en twee vijvers.
De open-tuinendag  is altijd een heel gezellige dag, de tuin bekijken en genieten van een lekker bakje koffie of thee met ambachtelijk gebakken taart.
Verder is er kunst in de kas, brocante in tuin en schuurtje en vaste planten en veel soorten bijzondere dahlia’s op de hobbykwekerij te koop.

De tuin is open op 9 juli.
Ook tijdens het weekend van 27-28 augustus zal de tuin open zijn. Foto's van dat weekend vind je hier.


De tuin van Riet en Evert Dickhof
Bongersweg 18 in ’t Loo Oldebroek.

 Een sfeervolle en besloten tuin van 2.500 m2, met diverse diepe borders,  grasseneilanden, hoek met schaduwplanten , een afzonderlijke gedeelte voor heesters waarin tevens voorjaarsbloeiers en een dahliatuin. De tuin is omgeven door hoge hagen en oude bomen en gelegen in een bosrijke omgeving. 

De tuin is open op 9 juli.
De tuin zal ook open zijn tijdens het weekend van 27-28 augustus. Foto's van dat weekend vind je hier.


Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
Engelandseweg 21 in Wezep

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten. 

De tuin is open op 9 en 10 juli.

Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn tijdens het Open Tuinen Weekend van 7-8 mei


Tuin van Henny en Anton Roessink
Duinkerkerweg 7 in Oosterwolde.

De voortuin is erg droog en de achtertuin ligt tegen de polder aan en daar is het erg nat. Er is een slootje gemaakt voor het overtollige water. Er zijn door de tuin heen verschillende zitjes daardoor kun je elk seizoen wel ergens genieten. De moestuin en het kleinfruit is een onderdeel van de bloementuin. 
Langs de paden komt u bloemwerken tegen en er zijn plantjes en zaden te koop.

De tuin is open op 9 juli en op 27 augustus.
De foto's staan in een album bij de Terugblik Open Tuinen Weekend 27 en 28 augustus.


De tuin van Willem en Jenny van de Weg
Winterdijk 12 a in Oosterwolde.

Onze TuINN  bestaat uit een siertuin met zwemvijver, een gevarieerde moestuin en de boomgaard met veel wilde bloemen en fruitbomen. In onze Tuinn willen we graag natuur en kunst met elkaar verbinden. Zo hebben we in onze Tuinn een collectie van ongeveer 25 beeldhouwwerken uit Zimbabwe, de zogenaamde Shona Art. Op 9 juli is kunstschilder Ineke Holthuis aanwezig in de TuINNkamer met haar schilderijen.  Ook is er keramiekkunst van keramiste Harmke Zwep uit Nunspeet te bewonderen.

De tuin is open op 9 juli.


Vinkennest en Landgoed IJsselvliedt
IJsselvliedtlaan 1 in Wezep

Deze zaterdag 9 juli zal er, als onderdeel van het Open Tuinen Weekend van onze afdeling Noord-Veluwe een speciale rondleiding worden verzorgd in het arboretum/pinetum “Het Vinkennest” in Wezep. Nadat het arboretum is bezocht zal de rondleiding afgesloten worden op Landgoed IJsselvliedt dat zich aan de overkant bevindt. Dick en Freek van de Graaf zijn beiden natuurgidsen en zullen deze rondleiding verzorgen.
In 1922 begon graaf Johan Paul van Limburg Stirum met de aanleg van “Het Vinkennest”. Hij was geïnteresseerd in bijzondere bomen en liet een unieke verzameling (naald)bomen, coniferen, struiken en heesters planten in dit park, met misschien wel als meest opvallende boom een mammoetboom (Sequoiadendron Gigateum). Graaf J.P. van Limburg Stirum en zijn vrouw waren de laatste particuliere eigenaren van Landgoed IJsselvliedt. Na hun overlijden werden ze bijgezet in het mausoleum dat ze op het landgoed hadden laten bouwen. 
De rondleiding start om 10.00 uur en zal rond 12.00 uur eindigen. Omdat er slechts een beperkte groep mee kan met de rondleiding moet u zich vooraf aanmelden. Dit kan per mail naar l.vanhethul@kpnmail.nl  Wanneer u een bevestiging heeft gekregen dat u mee kunt met deze rondleiding wordt u zaterdag 9 juli om 9.45 uur verwacht op de parkeerplaats van IJsselvliedt, IJsselvliedtlaan 1 in Wezep.

Wanneer u al nieuwsgierig bent geworden en alvast meer wil weten over Landgoed IJsselvliedt en Het Vinkennest verwijzen we u graag naar www.stichtingijsselvliedt.nl