Noord-Veluwe

Thema's en foto's van de cursus Natuurlijk Bloemschikken najaar 2022

Hieronder treft u de lesopdrachten aan en links  naar een aantal albums met foto's van de cursus Natuurlijk Bloemschikken najaar 2022.
De cursus wordt gegeven door Jennie Schuiling en Marianne ten Have.

Over de inhoud van de cursus Natuurlijk Bloemschikken najaar 2022 leest u alles op de pagina Bloemschikcursussen najaar 2022

Door op de bij de betreffende les behorende foto te klikken verschijnt er een album met foto's uit die les. 

De locatie is Atelier Fleur in Oosterwolde.


Les 21 september 2022

Bij het natuurlijk bloemschikken staat een natuurlijke, weelderige uitstraling centraal met daarbij vooral aandacht voor compositie en vormgeving.  Een losse, frivole manier van rangschikken zorgt voor een natuurlijke sfeer.


Les 19 oktober 2022

De opdracht van deze les: 
Herfstsfeer op een steekschuimkrans met verse bloemen, siergrassen, blad en vruchten.

De basis voor de bloemenkrans is een steekschuimkrans. De grootte ervan kun je afstemmen op je gebruik. De krans kun je namelijk leggen in een schaal met een opstaande rand, maar ook op een houten plank of etagère komt een krans mooi uit. Als de krans vrij ligt kun je makkelijker werken met weelderige ranken dan wanneer ‘ie in een besloten schaal ligt.
De steekschuimkrans wordt bekleed met bloemen die je nu ziet, zoals hortensia, dahlia, chrysant, aster, zonnebloem, Sedum, en misschien heb je nog wat eenjarigen staan. Ook zaaddozen, bessen, kleine vruchten en siergrassen kun je gebruiken.
Voor het groen kun je denken aan blad van de groenblijvende struiken in je tuin zoals klimop, broodboom, Japanse sneeuwbal, hulst, etc. In de natuur kun je blad van de eik en braam vinden en bessen van de vlier, lijsterbes, meidoorn.
Een weelderige sfeer kun je krijgen met ranken van b.v. een Clematis, kamperfoelie, hop, etc.
Het is handig om te kijken welke basis je wilt terug laten komen om rust te krijgen in je krans. In het voorbeeld hierboven wordt gewerkt met verschillende bloemen in één kleur bij elkaar.
Je kunt ook werken met (groepjes) bloemen die je verspreid over de krans terug laat komen. De bloemen onderling moeten dan qua kleur goed bij elkaar passen. Hierbij werk je met een groene basis van 1 of meer soorten bladgroen. Doordat je groepsgewijs werkt heb je minder soorten bloemen nodig. Dit is meer de klassieke manier.
Bekijk wat je zelf het leukste vindt en wat past in je interieur.


Les 23  november 2022

De opdracht van deze les:
Verstilde sfeer op een strokrans met gedroogde bloemen, vruchten, blad, mos, takjes.

De basis voor de verstilde krans is een strokrans, de afmeting ervan kun je afstemmen op je gebruik.
De krans kun je leggen op een plank of schaal of ophangen. De strokrans wordt eerst met groen wikkelband omwikkeld en daarna bekleed met materialen. Je kunt ervoor kiezen om eerst de hele krans te bekleden met mos en daarop de materialen vast te maken, maar dat hoeft niet persé.
Er zijn twee manieren om de krans te bekleden. Bij de eerste manier gebruik je bloemen, bessen en vruchten uit de tuin die zijn ingedroogd en/of materiaal wat makkelijk is om in te drogen zoals bij het Eucalyptusblad, de Tilliandsia en de kogeldistel. Maar ook andere materialen zoals (ingedroogde) zonnebloem, kleine kalebasssen, lampionplant, zaaddozen, siergrassen, bessen, ranken (Clematis), bloemhoofden (Sedum, Aster), struikklimop en andere groensoorten die goed indrogen. De tweede manier is nog wat meer op de natuur geïnspireerd en daarbij kijk je wat er in de natuur voorhanden is, zoals mos, takjes met mos, vruchten (kastanjes, eikels, beukenootjes), conifeer, grove den, denneappels, blad, etc.


Les 21  december 2022

De opdracht van deze les: Kerstsfeer,  naar wens een festoen of een tafelstuk.

OPDRACHT FESTOEN  
Een  festoen met rustige tinten, gemaakt met natuurlijke materialen uit het bos: takjes van grove den, hulst, larix, taxus en bosbes. Daarnaast zijn er judaspenning, gedroogd varenblad, eucalyptusblad en kegels gebruikt. Voor de kerstsfeer zitten er kleine kerstballetjes en verlichting in. De basis is gemaakt van touw (dubbel) wat met behulp van ijzerdraad bekleed wordt met mos. Daarna worden de takjes dakpansgewijs van onder naar boven met draad omwikkeld. Bovenaan is een afwerking van mos en lint.

OPDRACHT TAFELSTUK 

Een tafelstuk, gemaakt op een natuurlijke ondergrond: een rieten mand. In het kerststuk zijn koeienhoorns, dadels en amaryllisbollen op mos verwerkt. Als aanvulling zijn er toefjes groen, denneappels, etc. gebruikt. Tot slot zijn er verlichting en crème kerstballen verwerkt voor de kerstsfeer. Ook bij dit stuk zijn de hoofdkleuren crème, groen, grijs en bruin. De materialen voor de festoen kun je ook bij een tafelstuk gebruiken. Een tafelstuk leent zich er goed voor om eyecatchers te gebruiken, zoals bijzondere groenmaterialen, een apart stuk hout, materialen met een bijzondere structuur of kleur, apart blad, etc. Je kunt verlichting of kaarsen als afwerking gebruiken.