Noord-Veluwe

7 en 8 mei 2022: Het eerste Open Tuinen Weekend van dit seizoen

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur waren dit weekend 6 tuinen gratis te bezoeken.
Vooral tuinbezitters met voorjaarsbloeiers en schaduwplanten openden dit weekend hun “tuindeuren” voor belangstellenden.

Het thema was: "Ontspanning in de tuin". 
Veel mensen hebben de afgelopen jaren een lastige tijd gehad en hebben ontdekt dat juist tuinieren rust en afleiding kan geven. De eigenaren van de Open Tuinen willen graag met u delen hoe zij hun tuin als ontspanning ervaren.

Via deze link gaat u naar fotoalbums van onderstaande tuinen.
Via een klik op een van onderstaande foto's gaat u naar een album met foto's van de betreffende tuin.


De Duinhof van Gerrit Raven en Marlies van der Veer
aan de Bovenheigraaf 7, 8096 PJ Oldebroek

De tuin is voor Gerrit en Marlies ontspanning "Omdat we ervan genieten als anderen van mijn tuin genieten. Niet alleen voor plantenliefhebbers maar voor iedereen een bezoek waard. Geniet ervan!"

Op een perceel van 1 hectare ligt de bostuin die uit verschillende sferen bestaat. De rotstuin met een bijzondere collectie alpiene planten, de mostuin in oosterse sfeer, de scherventuin als uniek experiment en een varentuin in opbouw. Er zijn vele bijzondere voorjaarsbloeiers en schaduwplanten in de borders te vinden. Het is mogelijk om het atelier te bezoeken met recent werk van Marlies.


De tuin van Ilse Kerkmeijer
aan de IJsseldijk 55, 8194 LB Veessen ( Let op: navigatie wijst vaak naar IJsseldijk 55 in Welsum i.p.v. Veessen)

De tuin is voor Ilse ontspanning omdat "Ik me daar helemaal in uit kan leven en als ik bezig ben alles vergeet behalve waar ik op dat moment mee bezig ben. Ook zijn er veel plekken om lekker te zitten en niets te doen, af en toe ook heel belangrijk! In de coronatijd besefte ik dat ik weinig méér nodig heb dan deze tuin."

De 1500 m2 tuin ligt onderaan de IJsseldijk in Veessen tegenover een molen en heeft veel bloemenborders, wandelpaadjes en zitjes. Bij de boerderij is een oud perenboomveldje waar kruidenplanten onder groeien. Tijdens de open dagen worden bijzondere planten en een high tea aangeboden.


Park & beeldentuin “De Schoppert” van Anna Kroes
aan de Groeneweg 18, 8051 KJ Hattem

Voor Anna is haar tuin een en al ontspanning. "Mijn tuin is mijn leven. Het heeft me al zoveel moois gegeven. Ik ben nergens liever dan in mijn tuin. Ik word blij van alles wat er groeit en bloeit. Ondanks de vele zweetdruppels, is de tuin vooral ontspanning voor mij."

Park & beeldentuin “De Schoppert” is 1 hectare groot en bestaat uit borders op kleur en veel struiken. Verder zijn er een rozentuin, een moestuin en een vijvertuin aangelegd. In de prachtige galerie bevinden zich schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk van 9 verschillende kunstenaars.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
aan de Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld

De tuin is voor Pieter ontspanning, omdat "Ik er elke vrije minuut in rond loop. Er is altijd weer wat nieuws te ontdekken, iets te doen en wat te genieten."

Kwekerij Pieters Planten is afgelopen winter verhuisd van Wezep naar Wapenveld. Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek gevonden. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.


Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
aan de Engelandseweg 21, 8091 BA Wezep

De tuin als ontspanning betekent voor Lidy en Jeroen: "Na een drukke werkdag terug naar de basis, heerlijk wroeten in de aarde, de bosgeur opsnuiven, vogels horen zingen en het hoofd leegmaken. Veel plezier in onze tuin!"

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten. 


De Thuishaven van Barry van der Meulen en Jaap de Zwarte 
aan de Hafkamperenkweg 16, 8171 NK Vaassen

De tuin is voor Barry en Jaap ontspanning omdat "Je je creativiteit samen met de natuur kunt uiten. Het is onze thuishaven."

Deze tuinliefhebbers verwelkomen u graag in de tuin bij "de thuishaven". Het gras is de "zee" waarin zich 16 eiland-borders bevinden, gevuld met vaste planten. De strakke heggen zijn de aanlegsteigers. Deze tuin is hun anker-plek waarin ze graag zwoegen en vertoeven.