Noord-Veluwe

Zevenblad groenteschotel

Wij hebben het gedáán, mijn liefste en ik, hoewel ik er toch wel moeite mee had. 
Hij vond het zelfs lekker, ”lekkerder dan spinazie”, zei hij. 
Voor mij dacht ik meer aan de smaak van postelein. 
Mochten er nog liefhebbers zijn die het ook willen eten, ik heb nog genoeg zevenblad in de tuin voor iedereen. 

Een hartelijke tuingroet van Lidy Dijkstra. 

If you can't beat it, eat it!

Dit leuke briefje stuurde Lidy nadat wij elkaar gesproken hadden over tuinen, tuinieren en meer. En we hadden het natuurlijk over Zevenblad! Het groeit bijna overal en woekert enorm. Heb je het eenmaal in de tuin dan ben je er niet zo een-twee-drie weer vanaf. Vroeger was zevenblad één van de bekendste en belangrijkste groentes. Het zit boordevol vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Men gebruikte in de volksgeneeskunde zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma. Omslagen van gekneusde zevenbladbladeren werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.
In de keuken kun je zevenblad gebruiken in alle recepten waar je ook spinazie voor zou kunnen gebruiken. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg doet zevenblad het goed. Rauw smaken jonge verse bladeren het beste. Gedroogd is zevenblad te gebruiken als peterselie; daar smaakt het ook naar.

Ter inspiratie en ook om de frustratie over die schijnbaar ontembare plaaggeest in de tuin, kwijt te raken hier een overheerlijk recept van een 
Zevenbladgroentenschotel (4 personen). 

Benodigdheden: 300 gram zevenblad (zonder stengels, gewassen en gesneden), twee eetlepels olie, twee middelgrote uien (gesneden), twee appels (in blokjes), één theelepel kerriepoeder, zout, peper, evt. bouillonpoeder, drie eetlepels crème fraîche (of ongeslagen slagroom).

Bereiding: Fruit de uien aan in olie en voeg de appelblokjes toe. Even omscheppen en daarna het zevenblad toevoegen. Even flink doorverhitten en omscheppen. Kerriepoeder, zout, peper en eventueel wat bouillonpoeder toevoegen. Afmaken met crème fraîche. Lekker met rijst of pasta.

Eet smakelijk!
Eugenie