Noord-Veluwe

28-29 augustus 2022: 3e en laatste Open Tuinen Weekend van dit seizoen

Tijdens dit weekend waren tien tuinen van leden van Groei&Bloei, afdeling Noord-Veluwe, op 27 en/of 28 augustus tussen 10.00 uur en 16.00 uur gratis te bezoeken. In deze tijd van het jaar spelen vooral de late zomerbloeiers de hoofdrol in de tuinen. De grassen wuiven overal doorheen. Het fruit rijpt af. En de eerste herfstkleuren tekenen zich voorzichtig af. Er waren dit weekend tuinen open die ook eerder dit seizoen al te bezoeken waren. We konden ze nog eens en bekijken en zien hoe anders de tuin nu was. Een tuin is immers altijd in beweging. De eigenaren van al deze elf prachtige tuinen lieten het graag zien en vertelden er met passie over.


Park & beeldentuin “De Schoppert” van Anna Kroes
aan de Groeneweg 18, 8051 KJ Hattem

Park & beeldentuin “De Schoppert” is 1 hectare groot en bestaat uit borders op kleur en veel struiken. Verder zijn er een rozentuin, een moestuin en een vijvertuin aangelegd. In de prachtige galerie bevinden zich schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk van 9 verschillende kunstenaars.
De tuin is open op 27 en 28 augustus.

De Schoppert was ook al open op 7 en 8 mei. Bekijk de foto's van toen via deze link. En zie dan het verschil met nu, bijna vier maanden later.


Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
aan de Kanaaldijk 66 in Wapenveld.

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.

De tuin is open op 27 augustus.

De tuin was ook open op 9 juli.  Bekijk de foto's van toen via deze link. En zie dan het verschil met nu, bijna twee maanden later.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
gelegen op Langdoed Winfried aan de Groteweg 17 in Wapenveld. 

Kwekerij Pieters Planten is afgelopen winter verhuisd van Wezep naar Wapenveld. Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek gevonden. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.

De tuin is open op 27 en 28 augustus.

De kwekerij van Pieter was ook al geopend in mei en juli. Vergelijk het aanbod toen en nu. Steeds weer iets nieuws, aangepast aan het seizoen.
Klik hier voor de foto's die gemaakt zijn tijdens het Open Tuinen Weekend van 7-8 mei


De tuin van Letty de Graaf
aan de Meenseweg 8 in Heerde

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.

De tuin is open op 28 augustus

 


Tuin de Buitenhof van Mariska Weemaes 
aan de Grensweg 8 in Epe.

Aan de rand van het Wisselse Veen ligt De Buitenhof. De zomertuin ligt verscholen tussen een hoge beukenhaag. Ga je onder de grote boog van beuk, dan ligt er een tuin met allerlei inkijkjes voor je.  Als je de zomertuin hebt ontdekt wacht de grassentuin. Allerlei soorten siergrassen met daartussen een slingerpad. Verdwalen kan je niet, maar je even weg voelen en een zijn met de natuur gaat heel goed als de grassen bloeien.

De tuin is open op 27 en 28 augustus. 

De Buitenhof was ook open op 9 en 10 juli. Klik hier voor de foto's van dat weekend. Als je er nu weer bent, zul je de verschillen goed zien.


Tuin de Vorst Hof
aan de Spoorlaan 5 in Epe.

De Vorst Hof van Roel Vorsthof is een weelderige en natuurlijke tuin vol geur en kleur. Bij binnenkomst van de tuin zie je een overdaad aan planten. Een plantenfestival waarbij geen plek onbenut is. De tuin is niet in zijn geheel te overzien. Overal zijn spannende doorkijkjes en elke plek geeft een ander zicht. Bloemen bevinden zich meestal op ooghoogte, ze zijn daardoor indrukwekkender.

De tuin is open op 27 augustus.


De Thuishaven van Barry van der Meulen en Jaap de Zwarte 
aan de Hafkamperenkweg 16, 8171 NK Vaassen

Deze tuinliefhebbers verwelkomen u graag in de tuin bij "de Thuishaven". Het gras is de "zee" waarin zich 16 eiland-borders bevinden, gevuld met vaste planten. De strakke heggen zijn de aanlegsteigers. Deze tuin is hun anker-plek waarin ze graag zwoegen en vertoeven.

De tuin is open op 27 en 28 augustus.

De tuin was ook open op 7 en 8 mei. Bekijk hier de foto's van toen eens en zie dan hoe de tuin er vier maanden later uitziet. Wat een ontwikkeling.


Tuin Ons Joppe van Adrie en Gert Bredewout
Bovendwarsweg 114 in Oldebroek.

Ons Joppe is een liefhebberstuin, met borders gevuld met bijzondere vaste planten en Dahlia’s en twee vijvers.
De open-tuinendag  is altijd een heel gezellige dag, de tuin bekijken en genieten van een lekker bakje koffie of thee met ambachtelijk gebakken taart.
Verder is er kunst in de kas, brocante in tuin en schuurtje en vaste planten en veel soorten bijzondere dahlia’s op de hobbykwekerij te koop.

De tuin is open op 27 augustus

De tuin was ook open op  9 juli. De gezelligheid is op 27 augustus nog steeds hetzelfde maar de tuin ziet er in deze tijd van het jaar wel anders uit.


De tuin van Riet en Evert Dickhof
Bongersweg 18 in ’t Loo Oldebroek.

 Een sfeervolle en besloten tuin van 2.500 m2, met diverse diepe borders,  grasseneilanden, hoek met schaduwplanten , een afzonderlijke gedeelte voor heesters waarin tevens voorjaarsbloeiers en een dahliatuin. De tuin is omgeven door hoge hagen en oude bomen en gelegen in een bosrijke omgeving. 

De tuin is open op 27 augustus.

De tuin van Riet en Evert was in juli ook open. Maar wat zorgt een andere tijd van het jaar voor een heel andere aanblik.


Tuin van Henny en Anton Roessink
Duinkerkerweg 7 in Oosterwolde.

De voortuin is erg droog en de achtertuin ligt tegen de polder aan en daar is het erg nat. Er is een slootje gemaakt voor het overtollige water. Er zijn door de tuin heen verschillende zitjes daardoor kun je elk seizoen wel ergens genieten. De moestuin en het kleinfruit is een onderdeel van de bloementuin. 
Langs de paden komt u bloemwerken tegen en er zijn plantjes en zaden te koop.

De tuin is open op 27 augustus.

De tuin was ook open in juli. Toen waren de bloemwerken anders want de bloemen komen uit eigen tuin. En daar bloeien nu weer heel andere planten.