Noord-Veluwe

Inspiratie-avond met plantenkweekster Jacolien Cleveringa en Stekjesmarkt

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS GAAT DEZE AVOND NIET DOOR

De weg van Jacolien naar het bloemen kweken was niet altijd vanzelfsprekend. Als liefhebster van verhalen studeerde Jacolien oorspronkelijk literatuurwetenschap. Toch belandde ze uiteindelijk tussen de bloemen. Jacolien vertelt hoe de bloemen haar hier toe wisten te verleiden. Voor wie goed kijkt spelen er zich op de kwekerij allerlei verhalen af. Jacolien stelt ons voor aan de bewoners en medewerkers van de kwekerij, van de aaibare hommel tot de iets minder aaibare bodembewoners. Ook gaat ze dieper in op de bijzondere relaties tussen bloemen en insecten. Alle bloemen op de kwekerij worden verbouwd volgens de principes van de biologische landbouw waarbij Jacolien extra aandacht besteedt aan de biodiversiteit op de kwekerij.

Locatie: De zaal van Welgelegen, Stationsstraat 2 in Heerde
We beginnen om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.
Parkeerruimte is er voldoende op het naastgelegen parkeerterrein Het Groene Hart.
De avond is voor leden gratis. Niet-leden betalen €5,- inclusief koffie / thee voor aanvang.

Na afloop is er weer Stekjesmarkt.
Iedereen kan stekjes, bollen, knollen, zaden en meer inleveren.
Lever het in een waterdichte verpakking voor aanvang in.
Na afloop van de lezing wordt het onder de belangstellenden uitgedeeld.Sinds 2015 is Jacolien Cleveringa eigenaresse van de kleinschalige kwekerij en bloembinderij Bijenbrood in Ravenswoud, Friesland. Hier kweekt ze snijbloemen voor de bloemist, voor verkoop op de markt, bijzondere gelegenheden en voor abonnementhouders.
Bijenbrood is een kleinschalige snijbloemenkwekerij en bloembinderij in Ravenswoud, op de grens van Friesland en Drenthe. Hier kweken Widmar en Jacolien, sinds het najaar van 2017 ruim honderd verschillende soorten schone bloemen.
a een studie Literatuurwetenschap gooide Jacolien in 2014 het roer om en begon haar kwekerij aan de rand van Utrecht, maar sinds ze Widmar leerde kennen doet hij als vanzelfsprekend mee. Samen verhuisden ze naar Ravenswoud, waar ze de kwekerij opnieuw vormgeven. De kwekerij is ontstaan vanuit hun gezamenlijke liefde voor bloemen en de bijbehorende insecten. Daarom focussen ze op bloemsoorten die nuttig zijn voor allerlei insecten, waaronder bijvoorbeeld wilde planten. Zo proberen ze een bijdrage te leveren aan de lokale biodiversiteit. Het is voor hen dan ook een logische keuze om natuurvriendelijk te werken, wat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Goed zorgen voor al het leven op de kwekerij staat voorop. Aan iedereen wordt gedacht, aan de vogels en insecten, maar juist ook aan de bodembewoners. Want een gezonde bodem geeft gezonde en sterke bloemen. Ze laten graag zoveel mogelijk beestjes én mensen van hun bloemen genieten. Van mei t/m oktober zijn de bloemen onder andere in kleurrijke en geurige veldboeketten te vinden op de biologische markt in Frederiksoord, ze worden verwerkt door een aantal (duurzame) bloemisten en hiernaast bieden ze diverse abonnementen aan voor zowel particulieren als bedrijven. Gewoon een mooi boeket bestellen kan ook! Of wat dacht je van eetbare bloemen? Ook kleedt Bijenbrood bijzondere gelegenheden aan zoals een afscheid of bruiloft. 
Meer informatie is te vinden op haar website: www.bijenbrood.nl