Noord-Veluwe

Heldere pastinaak-palmkoolsoep

Bereidingstijd: 20-30 minuten 

Ingrediënten voor 8 personen 
·       2 liter groentenbouillon 
·       2 gele middelgrote winterwortels 
·       2 stevige pastinaakwortels 
·       Palmkool ( 1 stronkje 350 gram ) 
·       1 grote ui 
·       notenolie 

Bereiding: 
Snij de ui in kleine blokjes en fruit de uistukjes in notenolie. Gebruik een pan met dikke bodem. Voeg de gewassen en gesneden groenten (pastinaak en winterwortels en palmkool ) maar ook de bouillon toe.
Laat de soep 10 minuten door pruttelen en serveer de soep in voorverwarmde koppen. Serveer met oerbrood. 

De palmkool dankt zijn naam aan zijn palmachtig uiterlijk. Het blad is zachter dan dat van boerenkool. Het wordt geteeld als boerenkool en is redelijk wintervast. Pastinaak of witte wortel is een wortel met een anijsachtige smaak, 

Bron: Stichting centrum Culinair Erfgoed, Kookmuseum