Noord-Veluwe

Open Tuinen Weekend 18, 19 en 20 mei 2024

Tijdens dit weekend zijner in totaal 6 tuinen tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken. U treft hieronder nadere gegevens aan van deze tuinen.
Het thema van dit jaar luidt "De tuin als ontdektuin voor jong en oud". Meer informatie over dit thema vindt u op de hoofdpagina van de Open Tuinen Weekenden 2024,

De andere Open Tuinen Weekenden zijn dit jaar:
13 en 14 juli en
31 augustus en 1 september.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld 
(Deze tuin is alleen geopend op zaterdag 18 en maandag 20 mei)

Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.


De tuin van Ilse Kerkmeijer
IJsseldijk 55, 8194 LB Veessen ( Let op: navigatie wijst vaak naar IJsseldijk 55 in Welsum i.p.v. Veessen) 
(Deze tuin is alleen geopend op zaterdag 18 mei)

De tuin is voor Ilse ontspanning omdat "Ik me daar helemaal in uit kan leven en als ik bezig ben alles vergeet behalve waar ik op dat moment mee bezig ben. Ook zijn er veel plekken om lekker te zitten en niets te doen, af en toe ook heel belangrijk! In de coronatijd besefte ik dat ik weinig méér nodig heb dan deze tuin."

De 1500 m2 tuin ligt onderaan de IJsseldijk in Veessen tegenover een molen en heeft veel bloemenborders, wandelpaadjes en zitjes. Bij de boerderij is een oud perenboomveldje waar kruidenplanten onder groeien. Tijdens de open dagen worden bijzondere planten en een high tea aangeboden.


De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8, 8181 SV Heerde
(Deze tuin is alleen open op zaterdag 18 mei)

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.


Tuin de Thuishaven van Barry van der Meulen en Jaap de Zwarte 
Hafkamperenkweg 16, 8171 NK Vaassen
(Deze tuin is alleen geopend op zaterdag 18 en maandag 20 mei)

Deze tuinliefhebbers verwelkomen u graag in de tuin bij "de Thuishaven". Het gras is de "zee" waarin zich 16 eiland-borders bevinden, gevuld met vaste planten. De strakke heggen zijn de aanlegsteigers. Deze tuin is hun anker-plek waarin ze graag zwoegen en vertoeven.


 

De Lavatuin van Derjan Heuver
Heidelaan 42, 8084 JW  't Harde.
(Deze tuin is alleen geopend op zaterdag 18 mei)

Deze rots- en alpine tuin ligt bij Landgoed Zwaluwenburg van Gelders Landschap. De rots- en alpine tuin is opgebouwd met o.a. lavastenen in diverse afmetingen en Weser zandsteen. Daarnaast staan er in de tuin diverse bentheimer zandsteen troggen in diverse afmetingen en een stukje crevice garden (rotsspletentuin), een lavawand met oude granietbanden en stapelmuur. Langs de bosrand zijn enkele bos- en schaduwplanten aangebracht. De rots- en alpine tuin is 400 m2. In de tuin staat o.a. veel rotsplanten, (mini) varens, (mini) bloembollen, sierheesters, rhododendrons, sedum- en vetplanten, huislooksoorten, cactussen, (dwerg)coniferen, helleborus soorten, agaves en kuipplanten.


 

Tuin de Duinhof van Gerrit Raven en Marlies van der Veer
Bovenheigraaf 7, 8096 PJ Oldebroek.
(Deze tuin is alleen geopend op zondag 19 mei)

Op een perceel van 1 hectare ligt de bostuin die uit verschillende sferen bestaat. De rotstuin met een bijzondere collectie alpiene planten, de mostuin in oosterse sfeer, de scherventuin als uniek experiment en een varentuin in opbouw. Er zijn vele bijzondere voorjaarsbloeiers en schaduwplanten in de borders te vinden. Het is mogelijk om het atelier te bezoeken met recent werk van Marlies.


De Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
Engelandsweg 21, 8091 BA Wezep
(Deze tuin is geopend op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei)

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten.