Noord-Veluwe

15/16 juni: Open Tuinen Weekend: De Levende Tuin

Dit Open Tuinen Weekend is alweer voorbij! Het was inspirerend, leerzaam en als altijd weer heel gezellig. De tuineigenaren kijken er met plezier op terug. We kregen van enkele bezoekers foto's. Die zijn te zien na een een klik op de foto naast de beschrijving van de betreffende tuin.

Dit jaar was het thema van de Nationale Tuinweek: De Levende Tuin. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren. Die tuinen hoeven niet groot te zijn. Ook op een balkon, dakterras of in een stadstuin in de schaduw kun je meer ruimte creëren voor vogels, vlinders, insecten en andere dieren. 

De Levende Tuin is een initiatief van een twaalftal organisaties waaronder Groei&Bloei. Meer informatie is te vinden op de website www.delevendetuin.nl .­­­­


Tuin van Jeroen en Lidy Jansen
Engelandsweg 21 in Wezep

Verscholen in het bos ligt op 1450 m2 schaduwtuin “Engelandsweg”. Vanaf 2010 is er een sfeervolle liefhebberstuin gerealiseerd die, ondanks zijn jeugdigheid, al een zeer volwassen uitstraling heeft. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke omgeving een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. De tuin is een rustplek voor veel verschillende vogels en dieren. De vijver trekt salamanders, kikkers, padden, vleermuizen en libellen aan. Jeroen en Lidy beleven veel plezier aan hun tuin en willen u graag mee laten genieten van en vertellen over hun bijzondere planten.

Tijdens deze Open Tuinen Dagen zal tuinontwerper Peter Huiting advies geven over het aanleggen van een 'Levende Tuin'. Neem dus gerust een plattegrondje mee.


Tuin Hennerode
Koerbergseweg 11A in Heerde. ALLEEN OPEN OP ZATERDAG!

Het ontwerp van de tuin van Eugenie en Auke Hennes past bij dat van het huis: veel symmetrie en een duidelijke indeling. De lijnen worden verzacht met beplanting. Er is een groot gazon aan een strakke vijver met rondom borders. Verder onder meer een kleine moestuin die de 'proeftuin' genoemd wordt, een dwaaltuintje in de voortuin en een kas. En er is een miniboomgaardje en in een stuk tuin is, wat afgeschermd van de rest, ruimte voor de bijenkasten. In het najaar van 2016 is het eerst aangelegde deel van de tuin helemaal op de schop geweest en is er een 'new cottage' tuin van gemaakt. Een tuin dus vol eetbare planten en snijbloemen. Maar 'new' vanwege de rechte vormen. De hele tuin wordt gestoffeerd met bijen en kipjes. 

Tijdens deze open dagen zal er ook een informatiekraam staan over imkeren en insecten.


Tuin van Francis van Duren 
Schoolweg 1 in Heerde. ALLEEN OPEN OP ZATERDAG!

Dit is 3400 m2 liefhebberstuin in het buitengebied van Heerde. Van formele buxusvakken tot speelweide voor de geitjes. Meerdere vaste planten borders met een aantal Rododendrons en Azalea's. Twee vijvers, een plantenkas, verschillende terrassen en een hoogstam fruitbomenbongerd. Een tuin die je telkens weer op nieuwe plekjes laat uitkomen. In één van de tuinhuisjes is de plek om even uit te rusten met een kopje koffie of thee. Je kunt er ook even een tuintijdschrift lezen of ingeval het onverhoopt regent, schuilen om droog te blijven. Kom genieten.... Zij doen het al! 


Oener Kijktuin
Grote Weteringdijk 14 in Oene

Met liefde voor alles wat groeit en bloeit hebben Fred en Miep Offenberg een prachtige tuin kunnen realiseren op een terrein van ruim 1 ha. De tuin valt vooral op door het gebruik van vele soorten bijzondere heesters aangevuld met niet alledaagse vaste planten. Daarnaast hebben ze een stuk bos aangeplant en een waterpartij met paddenpoel aangelegd. Het doel is de tuin mooi aan te laten sluiten op het landschap met het “weidse” uitzicht en hierbij rekening te houden met wat past in de omgeving. Door de vele bes-dragende struiken en bomen en de grote waterpartij proberen ze zoveel mogelijk dieren aan te trekken.


Tuin De Buitenhof
Grensweg 8 in Epe

Landelijk genieten in de rust van de natuur is de basis van De Buitenhof. Grenzend aan natuurgebied ‘Het Wisselse Veen’ en De Verloren Beek is deze tuin ontstaan op zandgrond. Dit jaar overgenomen door Mariska, de dochter van de oorspronkelijke eigenaar, Henk Geerling. Er is een bloementuin met vaste planten, opgebouwd in taartpunten waar bij elke hoek weer iets anders te zien is en een prachtige grassentuin met een kronkelpad erdoor heen.
Er is verkoop van planten uit de volle grond (wel zelf uitscheppen) en uit de eigen kwekerij waar de planten in potjes staan.
Kom genieten! 


De Veenpoel, de tuin van Erwin Reinhard
Veenweg 8 in Epe

De Veenpoel is een veelzijdige plattelandstuin. Een natuurlijke poel wordt gevoed door kwelwater en is glashelder. Eind mei wordt de poel door de KNNV geïnventariseerd. Veel autochtone planten zoals moeraskartelblad en veenmos zijn hier te vinden. De honingbijen van de eigen kasten drinken op warme dagen aan de rand van de poel. De stinsenplanten zijn tijdens de open dagen over hun hoogtepunt heen maar ook de ruigte na de voorjaarsbloei is belangrijk voor de biodiversiteit. Dit geldt ook voor de vele verschillende composthopen waarvan één al jaren wordt gebruikt als broedhoop door de Neushoornkever. De moestuin is in juni het pareltje. De 400 m2 omhaagde tuin voorziet het gezin jaarrond van groenten. Er wordt nog ouderwets geweckt. De zoon van Erwin zal zijn zelf gekweekte planten verkopen. Want jong geleerd ...  Op het terrein van de Veenpoel wordt biologisch getuinierd en ecologisch beheerd. In de groencontainer belanden uitsluitend wortelonkruiden en schillen van citrusvruchten.