Noord-Veluwe

4 oktober: Alle beestjes helpen

Marc Siepman heeft twee boeken vertaald over de bodem: Het Bodemvoedselweb (2014) en Bodem in Balans (2015). In deze lezing stipt Siepman de belangrijkste elementen uit beide boeken aan.
Zijn stelling is de volgende. De bodem wordt wereldwijd op grote schaal mishandeld en uitgeput. Dit heeft zijn weerslag op de gewassen die geteeld worden, maar ook op de gezondheid van mens en dier. Daarnaast lijdt het klimaat eronder en lijdt de bodem weer onder het veranderende klimaat. We hebben steeds meer last van milieuvervuiling en we ondervinden overlast van water – soms is er te veel, soms is er te weinig. Allemaal complexe vraagstukken die niet verbonden lijken te zijn, maar dat is slechts schijn. Al deze problemen hebben een gemene deler: de bodem. Als we beter met onze bodems om leren gaan, zullen de problemen ofwel verminderen, ofwel geheel verdwijnen.
Marc Siepman hoopt dat aan het eind van de avond de bezoekers veel hebben geleerd over het belang van de bodem en zich geïnspireerd voelen om met deze informatie praktisch aan de slag te gaan.

Marc Siepman, zelfbenoemd ambassadeur van het bodemleven, geeft sinds 2013 door heel Nederland en Vlaanderen zijn bodemcursussen.