Noord-Veluwe

Open Voorjaars Tuinen 21 april 2018

Vorig jaar zijn er een aantal voorjaars tuinen open gesteld in mei. Zowel tuineigenaren als bezoekers vonden het erg leuk om dat in deze periode te doen. Vandaar dat we het dit jaar nog eens herhalen, maar nu nog een paar weken eerder. De eigenaren hebben alvast extra bollen geplant, nog meer bijzondere planten neergezet of schaduwplanten gekweekt. En we hebben er nog een extraatje bij: een bollenpluk festijn. We hopen dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn zodat we dit jaar, zonder late nachtvorstschade, kunnen genieten van deze schitterende voorjaarstuinen.

De tuinen zijn geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Klik op de foto's rechts naast de tekst voor een album met foto's van deze tuin.


Tuin de Duinhof: een bos­ en rotstuin, Bovenheigraaf 7 in Oldebroek

De Duinhof is een echte voorjaarstuin, bloeiend voor de vele bomen een bladerdak gaan vormen. De rotstuin is het oudste gedeelte, opgebouwd uit tufsteen en zelfgemaakte ‘hypertufa’ stenen. Hier zijn vele kleinoden te vinden. In de grote schaduwborders zijn allerlei zeldzaamheden aangeplant, zoals talrijke trilliumsoorten, salomonszegels, oxalissen en arisaema’s. Hopelijk hebben de meconopsissen de winter doorstaan. Verder is er een turftuin voor zuurminnende planten en een mostuin in oosterse sfeer. Voor het net gerenoveerde woonhuis ligt een modern vormgegeven terras.


De tuin van Job Dam, Speltakker 38 in Wezep. 

Dit is een besloten tuin van ongeveer 330 m2 . In de tuin is getracht een goede compositie te maken van vaste planten, bollen, eenjarigen, heesters en bomen.Een intieme veranda, een vijvertje en een volière maken deel uit van de tuin. Een klein deel van de tuin is ingericht als rotstuin. Naast het huis bevindt zich een schaduwtuin. Hoewel niet groot is het een veelzijdige tuin waar altijd wel wat te zien is. 


De tuin en kwekerij van Pieter Nijhoff, Bovenheigraaf 113 in Wezep 

Goed verstopt in het bos liggen de tuin en de kwekerij van de familie Nijhoff. Het is een oude tuin waar vader Nijhoff 40 jaar geleden al mee is begonnen. Sinds 2007 woont Pieter weer in het ouderlijk huis met zijn familie en zijn ouders. Samen met zijn vader onderhoudt hij nu de tuin. Oude bomen zorgen voor een prachtig decor voor deze bostuin. In de lente zijn het de vele verwilderde bollen die de tuin kleuren, waarna de vaste planten het langzaam overnemen. De tuin bestaat uit stukken schaduwtuin, grote borders en een moestuin die deels in gebruik is als moederbedden voor de kwekerij. Want naast het tuinieren heeft Pieter een grote passie voor het kweken van bijzondere (schaduw) planten.


Hanneke's Pluktuin, Ellerweg 18 in Biddinghuizen 

Nét iets buiten het gebied van onze afdeling ligt in de Flevopolder Hanneke's Pluktuin. In de zomer kun je daar terecht om een mooi veldboeket te plukken. Maar nu bloeien er volop tulpen. En die mogen ook geplukt worden. Met bol en al! Dus met wat geluk en goede zorgen heb je daar volgend jaar weer plezier van. Voor een paar euro pluk je een mandje vol. Tegen een kleine vergoeding kun je wat te drinken op het terras met of zonder lekkers dat Hanneke samen met haar cliënten van de dagopvang bakt.


 

U kunt dit kaartje in PDF-formaat downloaden door op de link hieronder te klikken.