Noord-Veluwe

1 november : Henk Hietbrink

Henk Hietbrink kennen we nog van de lezing over ooievaars in mei 2016. Dit keer komt hij vertellen over twee onderwerpen: zijn Heemtuin en de flora en fauna van Zuid-Afrika.

In zijn bescheiden voor- en achtertuin staan ongeveer 160 inheemse planten, waarvan er een 15-tal tot de zeldzame tot zeer zeldzame soorten behoren. Dat deze planten het op een relatief klein stukje grond goed doen, is mogelijk omdat in loop der jaren de grond waarin ze groeien, zijn aangepast aan het milieu waarin ze voor komen. Hierdoor ontstaat er een gradatie van verschillende bodemtypes en structuren. Nagenoeg alle planten zijn gekweekt vanuit zaad en enkele zijn spontaan (bijv. nachtsilene) opgekomen vanuit de grond die van elders is gekomen.  

N.a.v. een gewonnen televisiequiz (Cappibara) o.l.v. Lucille Werner, mocht Henk een rondreis maken door het Krugerpark. Hierna is hij nog meerdere keren hierheen afgereisd en ook naar de wetlanden van St.Lucia, aan de oostkust van Zuid-Afrika. Zijn grootste belangstelling gaat uit naar de vogelwereld van dat continent maar ook de rest van de  dieren- en plantenwereld hebben zijn belangstelling. Een vogel die echt tot de verbeelding spreekt is de Hamerkop, die er een wat vreemde levenswijze op na houdt en die hij zeker extra zal toelichten in zijn lezing.