Noord-Veluwe

Open Tuinen Weekend 8 en 9 juli 2023

Tijdens dit weekend zijn er in totaal 19 tuinen tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken. U treft hieronder nadere gegevens aan van deze tuinen en op welke dag(en) van het weekend u er welkom bent.
Het thema van dit jaar luidt "Tuin op de Schop". Meer informatie over dit thema vindt u op de hoofdpagina van het Open Tuinen Weekenden 2023.


Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
Kanaaldijk 66, 8191 NC Wapenveld.

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld

Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin van Simone en Ferry Zuijderwijk
Kerkdijk 24, 8181 RP Heerde

Op een (heel) grote kavel in het buitengebied van Heerde hebben we een modern huis gebouwd. Onze tuinarchitect heeft een mooi plan gemaakt met een strak ontwerp vlakbij het huis. De landschappelijke siertuin heeft mooie zichtlijnen naar het open IJssel-landschap. Er zijn drie vijvers, veel ruimte voor tuinplanten, een boomgaard, een moestuin, een bloemenweide en helaas ook nog onaffe stukken. De hoeveelheid werk hebben we onderschat, rivierklei, akelig onkruid en gewoon ook heel groot. Maar ons paradijsje wordt ieder jaar mooier!!  Er is zelfgemaakte jam te koop. Nieuwe hobby…..

De tuin is alleen open op zondag 9 juli.


De tuin van Ilse Kerkmeijer
IJsseldijk 55, 8194 LB Veessen ( Let op: navigatie wijst vaak naar IJsseldijk 55 in Welsum i.p.v. Veessen)

De 1500 m2 tuin ligt onderaan de IJsseldijk in Veessen tegenover een molen en heeft veel bloemenborders, wandelpaadjes en zitjes. Bij de boerderij is een oud perenboomveldje waar kruidenplanten onder groeien. Tijdens de open dagen worden bijzondere planten en een high tea aangeboden.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8, 8181 SV Heerde

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


Tuin de Buitenhof van Mariska Weemaes 
Grensweg 8, 8162 RV Epe.

Aan de rand van het Wisselse Veen ligt De Buitenhof. De zomertuin ligt verscholen tussen een hoge beukenhaag. Ga je onder de grote boog van beuk, dan ligt er een tuin met allerlei inkijkjes voor je.  Als je de zomertuin hebt ontdekt wacht de grassentuin. Allerlei soorten siergrassen met daartussen een slingerpad. Verdwalen kan je niet, maar je even weg voelen en één zijn met de natuur gaat heel goed als de grassen bloeien.

De tuin is open op zaterdag 8 én zondag 9 juli.


De Geheime Tuin van Margot Bot en Lucas de Groot
Papenstraat 10, 8162 RP Epe

Aan de rand van Epe bevindt zich rondom de romantische boerderij uit 1734 een natuurlijke tuin met diverse bijzondere bomen. Op het door oude bomen omzoomde perceel van ruim twee hectare zijn vanaf 2022 biologische pluktuinen voor zowel bloemen ( “De Geheime Tuin”) als groentes (“De Tovertuin”) aangelegd.

Trefwoorden: verwondering, biodiversiteit, schoonheid, voeding voor de ziel, verbinding, inspiratie.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin van Pieter Swinkels
Naaldweg 6, 8162 PX Epe

Op een prachtige open plek in het bos ligt een onder architectuur aangelegde tuin. Een complete tuin voor allerlei flora en fauna.

De tuin is alleen open op zondag 9 juli.


De tuin van Jettie en Hans Luesken
Eperweg 13, 8084 HA ‘t Harde.

Een tuin op klapzand, als een natuurlijke overgang tussen bewoning en bos. Een stukje natuur waarin naar een evenwicht werd gezocht tussen voedselvoorziening voor mens en dier. Waar onkruid weer kruid mag zijn. Een tuin waar van we mogen genieten door er in bezig te zijn, te creëren en naar te kijken, te ontspannen. Waarin we ook de seizoen beleving kunnen ervaren. Een tuin met een grote hand van de natuur en een kleine van de mens.

Parkeren op de P aan de Bovenheigraaf !!! En niet in de berm voor het huis.
De tuin is open op zaterdag 8 én zondag 9 juli.


De tuin Ons Joppe van Adrie en Gert Bredewout
Bovendwarsweg 114, 8096 PS Oldebroek.

Ons Joppe is een liefhebberstuin, met borders gevuld met bijzondere vaste planten en Dahlia’s en twee vijvers.
De open-tuinendag  is altijd een heel gezellige dag, de tuin bekijken en genieten van een lekker bakje koffie of thee met ambachtelijk gebakken taart.
Verder is er kunst in de kas, brocante in tuin en schuurtje en vaste planten en veel soorten bijzondere dahlia’s op de hobbykwekerij te koop.

De tuin is aleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin van Riet en Evert Dickhof
Bongersweg 18, 8095 PH Oldebroek.

Een sfeervolle en besloten tuin van 2.500 m2, met diverse diepe borders,  grasseneilanden, hoek met schaduwplanten, een afzonderlijke gedeelte voor heesters waarin tevens voorjaarsbloeiers en een dahliatuin. De tuin is omgeven door hoge hagen en oude bomen en gelegen in een bosrijke omgeving. 

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


Tuin en atelier van Carla en Willem Bultman
Bovenstraatweg 17a, 8096 PC Oldebroek.

Rond onze lommerrijk gelegen boerderij hebben wij op een halve hectare grond vier verschillende tuinen gecreëerd. Een siertuin met verschillende sfeerhoekjes, een levenstuin, een landschappelijke wadi-tuin en een moes- en pluktuin met plantenkas. 
In de tuinen staan beelden tentoongesteld. Ook het atelier is open voor bezichtiging, met daarin een expositie van bronzen beelden en schilderijen van Willem. Van Carla is er werk van handgemaakt vilt, papiergaren en rubber.

De tuin is open op zaterdag 8 én zondag 9 juli.


De tuin van Els den Boer
Zuiderzeestraatweg 47a, 8096 BC Oldebroek.

Informatie over de tuin volgt.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
Engelandseweg 21, 8091 BA Wezep

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten.

De tuin is open op zaterdag 8 én zondag 9 juli.


De tuin van Henny en Anton Roessink
Duinkerkerweg 7 8097 RX Oosterwolde.

De voortuin is erg droog en de achtertuin ligt tegen de polder aan en daar is het erg nat. Er is een slootje gemaakt voor het overtollige water. Er zijn door de tuin heen verschillende zitjes daardoor kun je elk seizoen wel ergens genieten. De moestuin en het kleinfruit is een onderdeel van de bloementuin. 
Langs de paden komt u bloemwerken tegen en er zijn plantjes en zaden te koop.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De TuINN van Willem en Jenny van de Weg
Winterdijk 12 a, 8097 SK Oosterwolde.

Onze TuINN  bestaat uit een siertuin met zwemvijver, een gevarieerde moestuin en de boomgaard met veel wilde bloemen en fruitbomen. In onze Tuinn willen we graag natuur en kunst met elkaar verbinden. Zo hebben we in onze Tuinn een collectie van ongeveer 25 beeldhouwwerken uit Zimbabwe, de zogenaamde Shona Art. Op 9 juli is kunstschilder Ineke Holthuis aanwezig in de TuINNkamer met haar schilderijen.  Ook is er keramiekkunst van keramiste Harmke Zwep uit Nunspeet te bewonderen.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin van Jennie en Jaap Kasteel
Winterdijk 15, 8097 SJ Oosterwolde

Informatie over de tuin volgt.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


De tuin Op 't Eekt van Jennie en Erik Schuiling
Winterdijk 20, 8097 SK in Oosterwolde

In deze jonge boerderijtuin vormen oude materialen en boerderijplanten de basis die wordt aangevuld met nieuwe cultivars omdat de tijd niet stil blijft staan.

Deze tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.


Landgoed Morren, Marcel van Dam
Oostendorperstraatweg 69, 8097 PL Oosterwolde.

Informatie over de tuin volgt.

De tuin is alleen open op zaterdag 8 juli.