Noord-Veluwe

Open Tuinen Weekend 19 en 20 augustus 2023

Tijdens dit weekend waren er in totaal 13 tuinen tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken. U treft hieronder nadere gegevens aan van deze tuinen.
Het thema van dit jaar luidde "Tuin op de Schop". Meer informatie over dit thema vindt u op de hoofdpagina van het Open Tuinen Weekenden 2023.

Klik hier voor een album met foto's van alle o.a. dit weekend opengestelde tuinen.


 

Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
Kanaaldijk 66, 8191 NC Wapenveld.

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.


 

Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld

Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.


 

De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8, 8181 SV Heerde

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.


 

Tuin de Buitenhof van Mariska Weemaes 
Grensweg 8, 8162 RV Epe.

Aan de rand van het Wisselse Veen ligt De Buitenhof. De zomertuin ligt verscholen tussen een hoge beukenhaag. Ga je onder de grote boog van beuk, dan ligt er een tuin met allerlei inkijkjes voor je.  Als je de zomertuin hebt ontdekt wacht de grassentuin. Allerlei soorten siergrassen met daartussen een slingerpad. Verdwalen kan je niet, maar je even weg voelen en één zijn met de natuur gaat heel goed als de grassen bloeien.

 

 


 

Tuin de Vorst Hof van Roel Vorsthof
Spoorlaan 5, 8162 BP Epe.

De Vorst Hof is een weelderige en natuurlijke tuin vol geur en kleur. Bij binnenkomst van de tuin zie je een overdaad aan planten. Een plantenfestival waarbij geen plek onbenut is. De tuin is niet in zijn geheel te overzien. Overal zijn spannende doorkijkjes en elke plek geeft een ander zicht. Bloemen bevinden zich meestal op ooghoogte, ze zijn daardoor indrukwekkender.


 

De tuin van Pieter Swinkels
Naaldweg 6, 8162 PX Epe

Onder architectuur aangelegde tuin van 2500m2 pal naast het Wisselse Veen en Tongerense Heide. Zwemvijver met helofytenfilter in gevarieerde tuin met volop zeldzame inheemse planten en struiken. Subtropische planten en kruiden in potten. Moestuin, mesthoop en rommelhoekje. Zeldzame vogels zoals raaf, keep, zwarte specht, bonte vliegenvanger en ijsvogel worden regelmatig gespot.


 

Tuin de Thuishaven van Barry van der Meulen en Jaap de Zwarte 
Hafkamperenkweg 16, 8171 NK Vaassen

Deze tuinliefhebbers verwelkomen u graag in de tuin bij "de Thuishaven". Het gras is de "zee" waarin zich 16 eiland-borders bevinden, gevuld met vaste planten. De strakke heggen zijn de aanlegsteigers. Deze tuin is hun anker-plek waarin ze graag zwoegen en vertoeven.


 

De tuin Ons Joppe van Adrie en Gert Bredewout
Bovendwarsweg 114, 8096 PS Oldebroek.

Ons Joppe is een liefhebberstuin, met borders gevuld met bijzondere vaste planten en Dahlia’s en twee vijvers.
De open-tuinendag  is altijd een heel gezellige dag, de tuin bekijken en genieten van een lekker bakje koffie of thee met ambachtelijk gebakken taart.
Verder is er kunst in de kas, brocante in tuin en schuurtje en vaste planten en veel soorten bijzondere dahlia’s op de hobbykwekerij te koop.


 

De tuin van Riet en Evert Dickhof
Bongersweg 18, 8095 PH Oldebroek.

Een sfeervolle en besloten tuin van 2.500 m2, met diverse diepe borders,  grasseneilanden, hoek met schaduwplanten, een afzonderlijke gedeelte voor heesters waarin tevens voorjaarsbloeiers en een dahliatuin. De tuin is omgeven door hoge hagen en oude bomen en gelegen in een bosrijke omgeving. 


 

De tuin van Henny en Anton Roessink
Duinkerkerweg 7 8097 RX Oosterwolde.

De voortuin is erg droog en de achtertuin ligt tegen de polder aan en daar is het erg nat. Er is een slootje gemaakt voor het overtollige water. Er zijn door de tuin heen verschillende zitjes daardoor kun je elk seizoen wel ergens genieten. De moestuin en het kleinfruit is een onderdeel van de bloementuin. 
Langs de paden komt u bloemwerken tegen en er zijn plantjes en zaden te koop.

 

 

 


 

De TuINN van Willem en Jenny van de Weg
Winterdijk 12 a, 8097 SK Oosterwolde.

Onze TuINN  bestaat uit een siertuin met zwemvijver, een gevarieerde moestuin en de boomgaard met veel wilde bloemen en fruitbomen. In onze Tuinn willen we graag natuur en kunst met elkaar verbinden. Zo hebben we in onze Tuinn een collectie van ongeveer 25 beeldhouwwerken uit Zimbabwe, de zogenaamde Shona Art. Op 9 juli is kunstschilder Ineke Holthuis aanwezig in de TuINNkamer met haar schilderijen.  Ook is er keramiekkunst van keramiste Harmke Zwep uit Nunspeet te bewonderen.


 

De tuin Op 't Eekt van Jennie en Erik Schuiling
Winterdijk 20, 8097 SK in Oosterwolde

In het buitengebied van Oosterwolde ligt de boerderijtuin ‘Op ’t Eekt’ van Erik en Jennie Schuiling. Op het erf proberen wij in de sfeer van de monumentale boerderij te werken. De boomgaard met oude hoogstam fruitbomen is inmiddels in ere hersteld. De siertuin (met een hot border en pastel border) en moestuin beslaan ca. 700 m2 en omlijsten de boerderij. Authentieke materialen en ouderwetse boerenplanten vormen de basis voor de tuin. Daarnaast gebruiken we inheemse en hedendaagse planten. Alhoewel we nog maar enkele jaren bezig zijn met de tuin, valt er al veel te genieten voor de vogels en insecten. Tijdens een rondleiding vertellen wij graag hoe wij de biodiversiteit op ons erf bevorderen.


 

Landgoed Morren, Marcel van Dam
Oostendorperstraatweg 69, 8097 PL Oosterwolde.

Landgoed Morren in Oosterwolde is een historische buitenplaats. Al voor de 18e eeuw werd deze plek bewoond, maar in 1771 kreeg het landhuis zijn huidige vorm in opdracht van Jan Rutger van Oldenbarnevelt. Het landgoed beslaat nu nog 7 hectare. Het ontwerp van de tuin, zoals we deze nu kennen, dateert uit 1911 en is destijds aangelegd door tuinarchitect Poortman. Nadat de tuin decennia lang is verwaarloosd is deze de afgelopen jaren weer hersteld door de huidige eigenaren met behulp van een groep enthousiaste vrijwilligers.

De tuin is een Engelse landschapstuin die zich kenmerkt door een romantische parkachtige aanleg met verrassende doorkijkjes, mooie zichtlijnen, kronkelende paden langs kleurrijke bloemborders en een prachtige vijver. In de vroege zomer kan men genieten van de Rododendrons en verschillende soorten Azalea’s. De tuin wordt omsloten door een gracht.

Normaal gesproken is de tuin niet toegankelijk voor publiek, maar voor Groei & Bloei zal de tuin open zijn op 8 juli en 19 augustus. Om de privacy van de bewoners te respecteren verzoeken we u om u niet op te houden bij het huis. Natuurlijk mag u genieten van de tuin.