Noord-Veluwe

Terugblik Open Tuinen Weekend 6 en 7 mei 2023

Tijdens dit weekend waren er in totaal 11 tuinen tussen 10.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken. U treft hieronder nadere gegevens aan van deze tuinen.
Het thema van dit jaar luidde "Tuin op de Schop". Meer informatie over dit thema vindt u op de hoofdpagina van het Open Tuinen Weekenden 2023.

Klik hier voor een album met foto's van alle o.a. dit weekend opengestelde tuinen.


 

Tuin de Eikelenhof van Bennie Looman
Kanaaldijk 66, 8191 NC Wapenveld.

De overgrootvader van de huidige eigenaar kocht de Eijkelenburg in 1868. De Eijkelenhof (5000 m2) was voor eigen voorziening. Moestuin, aardappelen, fruit, bessen en asperges. Vanaf 1982 is de eigenaar begonnen dit alles te veranderen naar een liefhebberstuin met vele rozen, vaste planten, heesters, bomen en bloembollen. Verschillende tuinkamers zoals rozentuin, schaduwborder, zomerborder, hortensiaborder, wilde bloemen, groentetuin , grote vijver en boomgaard.


 

Kwekerij Pieters Planten van Pieter Nijhoff
Groteweg 17, 8191 JS Wapenveld

Binnen de oude muren van de moestuin van Landgoed Winfried heeft de kwekerij een schitterende plek. Pieter vermeerdert en kweekt zoveel mogelijk zelf. De kwekerij heeft een bijzondere collectie schaduwplanten, siergembers en bijzondere planten.


 

De tuin van Tonnie van der Kooij
Stationsstraat 10, 8181 CX Heerde.

Beelden, bijzondere planten, bomen en struiken sieren deze grote verborgen tuin middenin het dorp. 
Om de tussentijdse kleine trek te stillen, kun je er een pannenkoekje eten. Ook is te zien welke bijzondere dingen je kunt maken met gebruikte koffiecupjes.

 

 

 


 

De tuin van Harmke en Jaap de Greef 
Elburgerweg 7-1, 8181 EM Heerde

Aan het einde van een beukenlaan, aan de rand van Heerde, bevindt zich deze besloten tuin. Er zijn verschillende borders met vaste planten, bolgewassen, bloeiende heesters en rozen. Ook is er een moestuin met tuinkas.

 


 

De tuin van Letty de Graaf
Meenseweg 8, 8181 SV Heerde

Spelen met kleuren en vormen op een prachtige plek in het buitengebied van de IJssel in een kader van inmiddels volwassen, speciaal uitgezochte bomen en struiken. Vele kleine en grote plantencombinaties in een rustig groen kader. Ook prachtige 1-jarigen en niet winterharde vaste planten worden in de borders verwerkt.


 

De Geheime Tuin van Margot Bot en Lucas de Groot
Papenstraat 10, 8162 RP Epe

Aan de rand van Epe bevindt zich rondom de romantische boerderij uit 1734 een natuurlijke tuin met diverse bijzondere bomen. Op het door oude bomen omzoomde perceel van ruim twee hectare zijn vanaf 2022 biologische pluktuinen voor zowel bloemen ( “De Geheime Tuin”) als groentes (“De Tovertuin”) aangelegd.

Trefwoorden: verwondering, biodiversiteit, schoonheid, voeding voor de ziel, verbinding, inspiratie.

 

 


 

De tuin van Maria Offenberg
Grote Weteringdijk 14, 8167 PR Oene.

De tuin is een hele verrassing die je, als je voor de poort staat, zeker niet zou verwachten. Niets is van-te-voren bedacht en de tuin is vanuit het niets stukje voor stukje ontstaan. Ooit zei een bezoeker: "Deze tuin heeft een ziel". En dat is precies de bedoeling geweest. Alles op gevoel gedaan. En natuurlijk een flinke portie plantenkennis.  
De tuin, met daarin veel bijzondere planten en heesters, sluit prachtig aan bij het landschap met uitzicht over de weilanden richting de IJssel. Tijdens de open dagen zullen er ook wat bijzondere planten, tuinaccessoires en schilderijen te koop zijn. Bovendien wordt er door een aantal kunstenaars prachtig betaalbaar keramiek aangeboden, plus niet te evenaren heerlijke zelfgemaakte bonbons.


 

De Lavatuin van dhr. D.J. Heuver
Heidelaan 42, 8084 JW  't Harde.

Deze rots- en alpine tuin ligt bij Landgoed Zwaluwenburg van Gelders Landschap. De rots- en alpine tuin is opgebouwd met o.a. lavastenen in diverse afmetingen en Weser zandsteen. Daarnaast staan er in de tuin diverse bentheimer zandsteen troggen in diverse afmetingen en een stukje crevice garden (rotsspletentuin), een lavawand met oude granietbanden en stapelmuur. Langs de bosrand zijn enkele bos- en schaduwplanten aangebracht. De rots- en alpine tuin is 400 m2. In de tuin staat o.a. veel rotsplanten, (mini) varens, (mini) bloembollen, sierheesters, rhododendrons, sedum- en vetplanten, huislooksoorten, cactussen, (dwerg)coniferen, helleborus soorten, agaves en kuipplanten.


 

Tuin de Duinhof van Gerrit Raven en Marlies van der Veer
Bovenheigraaf 7, 8096 PJ Oldebroek.

Op een perceel van 1 hectare ligt de bostuin die uit verschillende sferen bestaat. De rotstuin met een bijzondere collectie alpiene planten, de mostuin in oosterse sfeer, de scherventuin als uniek experiment en een varentuin in opbouw. Er zijn vele bijzondere voorjaarsbloeiers en schaduwplanten in de borders te vinden. Het is mogelijk om het atelier te bezoeken met recent werk van Marlies.


 

De Schaduwtuin “Engelandsweg” van Lidy en Jeroen Jansen
Engelandsweg 21, 8091 BA Wezep

Schaduwtuin Engelandsweg is een weelderige bostuin van 1500m² met voornamelijk zeldzame schaduwplanten. Het is verbazingwekkend hoe onder het gebladerte van bomen en struiken een zo boeiende tuin kon ontstaan met zo’n diversiteit aan planten. De tuin is een prachtig voorbeeld dat men ook in een schaduwrijke tuin een zeer gevarieerde plantencollectie kan realiseren van zowel inheemse alsook uitheemse soorten. Jeroen vertelt graag over zijn bijzondere planten.


 

Landgoed Molecaten te Hattem

Natuurwandeling

Speciaal voor Groei & Bloei afdeling Noord-Veluwe wordt er tijdens ons Open Tuinen Weekend een natuurwandeling georganiseerd op Landgoed Molecaten in Hattem

Even ten zuiden van het Geldersche stadje Hattem, waar het Veluwemassief overgaat in de IJsselvallei, ligt landgoed Molecaten. Een historisch landgoed met diverse rijksmonumenten en een lange geschiedenis. Landgoed Molecaten staat bekend om de prachtige gebouwen, bossen en het unieke sprengenstelsel. De sprengen zorgen voor de aandrijving van één van de beste bewaarde watermolens van Nederland. Hier heeft het landgoed haar naam aan te danken, Molecaten betekent namelijk ‘ boerderij bij de molen’. Het landgoed is 130 ha groot en bestaat voornamelijk uit bos en sprengen. Deze sprengen zijn ca.400 jaar oud en vormen de rode draad tijdens deze wandelexcursie. Onderweg merken we dat niet alles vlak is, we beklimmen De Trijselenberg. Deze vormde ooit de Galgenberg van Hattem en staat bekend als het Noordelijkste punt van de Oost-Veluwse stuwwal. De Trijsenlenberg biedt een fraaie beleving als onderdeel van het boslandschap met een hoogte van 35m. De herberg, ’t Spyker en de sprengen vormen samen een belangrijke geschiedenis van landgoed Molecaten en natuurlijk staan we hier uitgebreid bij stil. De excursie staat onder leiding van twee ervaren natuurgidsen. Zij vertellen u allerlei natuurwetenswaardigheden die zo kenmerkend zijn voor landgoed Molecaten.

Datum:  zaterdag 6 mei

Verzamelen:  9.45 uur carpoolplaats N50 Hessenweg

Vertrek:  10.00 uur

Duur wandeling:  2 uur

Omdat er maximaal 24 personen met de wandeling mee kunnen wordt u verzocht u van te voren aan te melden bij Lidy van het Hul  l.vanhethul(at)kpnmail.nl