Noord-Veluwe
bekijk online
Nieuwsbrief

Als deze Nieuwsbrief voor u niet gemakkelijk leesbaar is, bekijk hem dan online via de link rechtsboven in deze Nieuwsbrief.


Van het bestuur

Er zijn wellicht mensen op vakantie. Ik hoop voor deze mensen een mooie tijd en mooi weer.
Het weer is niet overal zo mooi en er zijn problemen genoeg. Voor hen die hier mee te maken hebben hoop ik dat ze er goed uitkomen.
Degene die niet weg zijn wens ik een goede vakantie wanneer ze eraan toe zijn.

We kunnen terugkijken op een goede tuinreis op 6 juli jongsleden.
Er staan nog genoeg dingen op de agenda en daar kijken we naar uit.
Zie verder deze nieuwsbrief.

Voor het bestuur is er een kandidaat voor de vacature van voorzitter. Bij de volgende vergadering hopen we dat hij erbij zal zijn en dat we hem kunnen inwerken.
Dit neemt niet weg dat we nog steeds op zoek zijn naar hulp voor verschillende activiteiten.
Aan het einde van deze nieuwsbrief staat daarom nog een oproep van de Bloemschikcommissie..

Henk Beute,


19 en 20 augustus: 3e Open Tuinen Weekend van dit seizoen

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus organiseert Groei & Bloei afdeling Noord-Veluwe haar derde en laatste Open tuinenweekend van 2023. Tijdens de eerdere weekenden in mei en juli stonden vooral het ontluikende voorjaar, de vroege kleurrijke zomerbloeiers en heerlijk geurende struiken in de spotlights. Tijdens dit laatste weekend zijn het de latere zomerbloeiers, siergrassen en laatbloeiende struiken die de show stelen bij de tuinbezitters die hun “tuinhekjes” voor belangstellenden openen. Ook nu zullen er weer een groot aantal tuinen te bezoeken zijn in onze regio. Enkele daarvan waren al eerder dit seizoen open. Dan is goed te zien hoe een tuin verandert tijdens de seizoenen. Het thema van de Open Tuinen Weekenden dit jaar is “Tuin op de Schop”. Dit thema kan door iedereen op eigen wijze worden geïnterpreteerd. Een tuin is nooit af, er zijn altijd hoekjes en perken die we na een aantal jaren toch willen veranderen. Of planten die niet goed gedijen verplaatsen. Daarnaast zijn er tuineigenaren die beginnen met het aanleggen van een tuin. Of hun tuin, die voorheen vooral betegeld was, nu willen vergroenen. Ook zijn er tuineigenaren die met andere ogen kijken naar hun “vertrouwde” manier van tuinieren, die nieuwe inzichten en inspiratie willen toepassen. Biodiversiteit is essentieel voor een gezond en evenwichtig ecosysteem. Dat kan bij voorbeeld door bloemen en planten te introduceren om bestuivers ( bijen, vlinders, hommels etc. ) aan te trekken, het aanplanten van meer inheemse planten en struiken, duurzaam en bewust te tuinieren zonder gebruik van kunstmeststoffen of bestrijdingsmiddelen. Elk van onze enthousiaste tuineigenaren zal kunnen vertellen over de manier waarop zijn/haar tuin op de schop gaat, welke veranderingen zijn gedaan, waarom en hoe. En juist deze tijd van het jaar is heel geschikt voor het maken van nieuwe plannen. Om daarna, in de late nazomer of vroege herfst de schop ter hand te nemen en veranderingen door te voeren. De grond is nog warm zodat de planten goed nieuwe wortels kunnen aanmaken. De planten zijn wat verder uitgegroeid als in het voorjaar zodat je goed kunt zien wat het effect is. Kortom, er valt veel van elkaar te leren maar vooral ook veel te genieten in onze Open Tuinen. We zien uit naar uw komst. Er zijn tuinen gratis te bezoeken in Epe, Veessen Vaassen, Heerde, Wapenveld, Wezep, Oldebroek, Oosterwolde en ’t Harde. Meer informatie over de dit weekend opengestelde tuinen en hun adresgegevens te achterhalen verwijzen we u naar de website van Groei & Bloei Noord-Veluwe. www.noord-veluwe.groei.nl

We zien uit naar uw komst.
De tuinen zijn tussen 10.00 uur en 16.00 uur gratis te bezoeken.

 


Bloemschikken, lessen en workshops voor komend seizoen.

Ook dit jaar organiseren wij weer leuke activiteiten wat betreft het bloemschikken.

In de vorige nieuwsbrief is het al aan gekondigd dat wij in september starten met de bloemschikcursus in Epe.
De cursus wordt op 4 maandagavonden gegeven en wel op 18 september, 16 oktober, 20 november en 18 december van 19.30 tot 21.30 uur. 
We starten de cursus 18 september bij Kwekerij van de Velde Bochgraverweg 3 in Heerde. Daar wordt de workshop gegeven door Esther van de Velde. Zij geeft een rondleiding door de pluktuin en instructie voor het plukken van de bloemen en het maken van een mooi  boeket.
De volgende 3 cursus avonden vinden plaats in het gebouw van de vogelhoudersvereniging “De Goudvink’ Lange Veenteweg 4 in Epe. De lessen worden verzorgd door Ilse Kerkmeijer, zij geeft al vele jaren de bloemschikcursus tot volle tevredenheid van de cursisten. Voorafgaand aan de cursus laat zij weten wat de opdrachten zijn. Het is de bedoeling dat er gewerkt wordt met materiaal uit de tuin zoals, takken, bloemen en grassen etc.

De kosten voor de cursus zijn: 
Voor leden  € 52 
Voor niet leden € 57
Opgeven voor de cursus kan via de website www.noord-veluwe.groei.nl of direct via deze link.


In Oosterwolde houden we dit jaar twee Workshops. 
Deze worden gegeven door Hennie Roessink. Zij is zeer ervaren in het geven van bloemschikworkshops.
De datums zijn:
19 oktober         19.30 tot 21.30 uur Herfst workshop
14 december     19.30 tot 21.30 uur Kerstworkshop
Deze workshops zijn inclusief materiaal en bloemen.
Locatie:  MFC Hart van Oosterwolde.
Inschrijven voor deze workshops kan vanaf een later tijdstip. De informatie daarover volgt op onze website en in de volgende Nieuwsbrief. Maar zet de data maar alvast in je agenda.

Bloemschik commissie: Hanneke Ravenek en Diny ten Doeschate


Bloemschikvrijwilligers gezocht

Voor de Bloemschikcommissie vragen wij nog vrijwilligers die mee willen helpen met de activiteiten die georganiseerd worden. Bij voorbeeld gastvrouwen die willen helpen bij het koffie schenken tijdens de lesavonden.
Voor informatie kunt u bellen naar Diny ten Doeschate, 0647958776