Noord-Veluwe
bekijk online
Nieuwsbrief

Als deze Nieuwsbrief voor u niet gemakkelijk leesbaar is, bekijk hem dan online via de link rechtsboven in deze Nieuwsbrief.


Van de Voorzitter

Beste tuinliefhebbers,

Ik ben blij dat ik via deze nieuwsbrief een woord kan richten tot u en mijzelf mag voorstellen.  

Mijn naam is Jeroen Jansen en ik ben sinds 7 maart jl. voorzitter van Groei&Bloei Noord-Veluwe. Vorig jaar ben ik gevraagd uw voorzitter te worden en ik moest er wel even over nadenken omdat ik nog een intensieve baan heb in het onderwijs als docent biologie en aardrijkskunde. De reden dat ik JA heb gezegd is omdat ik Groei&Bloei een warm hart toedraag. Ik zie dat verenigingen over de gehele breedte moeite hebben om voldoende vrijwilligers en bestuursleden te mobiliseren en dat om ons heen daardoor verenigingen ophouden te bestaan. Ook bij Groei&Bloei worden afdelingen opgeheven omdat er geen opvolgers te vinden zijn voor bestuursleden en vrijwilligers die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet. Dit is ontzettend jammer omdat juist in deze tijd onze leefomgeving, de natuur en biodiversiteit zo belangrijk zijn. De natuur staat ernstig onder druk.

Ook in onze afdeling bemerk ik dat het lastig is om vacante plekken op te vullen. Ik vermoed dat er wordt gedacht dat het toetreden als vrijwilliger of als bestuurslid erg veel tijd in beslag gaat nemen, echter vele handen maken licht werk. Wanneer we met elkaar taken kunnen verdelen valt de inzet mee en kan onze afdeling haar bestaansrecht behouden. Dit is misschien momenteel wel mijn allerbelangrijkste missie als kersverse voorzitter.

Als docent biologie weet ik hoe belangrijk het is om juist jongeren weer enthousiast te maken voor de natuur en onze leefomgeving. Hoe belangrijk het is om jongeren weer bewust te maken van hoe belangrijk de natuur is voor onze en hun toekomst. Als ouders en grootouders is het essentieel onze kinderen en kleinkinderen mee te nemen in onze tuinen en in de natuur. We moeten ze weer laten ontdekken wat er werkelijk toe doet en hoe waardevol hun leefomgeving is. De Open Tuinencommissie heeft haar thema dit jaar daar dan ook op afgestemd. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”.

Als Groei&Bloei afdeling kunnen we samen het verschil maken. Onze afdeling moet blijven groeien en bloeien. We hebben weer mooie activiteiten voor u gepland staan; boeiende inspiratieavonden, gezellige excursies, een leerzame wandeling, creatieve bloemschikworkshops en Open Tuinendagen waar we belangstellenden graag ontvangen. Kortom onze afdeling heeft weer veel om naar uit te zien. Laten we dit samen voortzetten de komende jaren.

Ik wens u allen een prachtig bloemrijk tuinjaar toe!


Inspiratie-avond 4 april : Martin Stevens vertelt over wilde planten in de tuin.

Martin Stevens kweekt al jaren wilde planten die het prima doen in de tuin. Wilde planten zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Vlinders, bijen, zweefvliegen, vogels en andere dieren leven ieder met hun eigen planten, bomen en struiken. Ze eten er van, leven er in, vinden hun partners, planten zich voort.

De lezing gaat over het belang van die wilde planten van hier en hoe je ze kunt gebruiken in de tuin. Wilde planten zijn meestal ook de voorouders van veel gecultiveerde tuinplanten maar de wilde vormen zijn vaak even mooi of zelfs nog mooier.
Die schoonheid komt ook naar voren in de lezing.

Martin schreef met zijn echtgenote Marlies Huijzer ook twee boeken over het gebruik van wilde planten in de tuin.: “Tuinieren met wilde planten” en “Wilde planten in eigen tuin” die ook ter inzage liggen en te koop zijn. Met plantenlijsten, hoe een natuurrijke tuin aan te leggen, het zelf zaaien van wilde planten en plekken waar je inspiratie op kunt doen. Wat natuurlijk ook in de lezing aan de orde komt.

Locatie: Ontmoetingskerk, Kanaalstraat 21, in Heerde.
Aanvang 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.
Parkeerruimte is er voldoende op het naastgelegen parkeerterrein.
De avond is voor leden gratis. Niet-leden betalen €5,- inclusief koffie / thee voor aanvang.

Aansluitend is er weer Stekjesmarkt.

Deel wat je over hebt aan stekken, zaden, bollen, knollen en ander plantmateriaal.
Lever voor aanvang van de avond het materiaal aan in waterdichte verpakking en voorzien van namen.
Na afloop van de avond wordt alles aan de liefhebbers uitgedeeld.

Foto: https://nl.freepik.com/auteur/senivpetro


Oproep van de Open Tuinen Commissie

Ook dit jaar organiseert Groei& Bloei Noord-Veluwe drie Open Tuinen Weekenden, namelijk op zaterdag 18 en maandag 20 mei, weekend van 13 en 14 juli en het weekend van 31 augustus en 1 september.
Vind je het leuk om ook een keer je tuin open te stellen, ga dan even naar onze website en kijk bij Activiteiten > Open tuinen > Open Tuinen 2024 . Daar vind je alle informatie en een formulier waarop je je kunt aanmelden. Met deze link kom je daar meteen.
Graag binnen 1 week reageren. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op.

Namens de Open Tuinen Commissie,
Roel Vorsthof

 


27 juni: Tuinreis naar Nijmegen en omgeving.

Op 27 juni staat er een bus klaar om af te reizen naar Nijmegen en omgeving.
Op het programma staan drie tuinen en een kweker.
Eerst naar de Boergondische tuijn in het Brabantse dorp Sint Anthonis.
De volgende stop is de botanische tuin Jochemhof in Steyl. Hier gebruiken we ook de lunch.
Daarna bezoeken we de kwekerij van Marcel de Wagt in Ven-Zelderheide.
En tenslotte bezoeken we in Nijmegen de tuin Villa Sprezzature.
We verwachten rond half zeven weer terug te zijn in Epe.
Voor wie dat wil staat er in De Loreley een buffet klaar.
De kosten van deze reis zijn voor leden € 50,00 en voor niet-leden € 60,00. Dit inclusief de busreis, de toegang tot de tuinen, koffie/thee met iets lekkers en een heerlijke lunch. 
Het drie gangen dinerbuffet inclusief twee consumpties naar keuze en koffie toe, kost € 42,50 p.p.

Opgeven kan via het formulier op onze website. ( activiteten > Excursies & Reizen > Tuinreis 27 juni 2024. ) Daar is nog veel meer informatie te vinden over deze dagreis.


En verder...

De Inspiratie-avonden voor de rest van het jaar zijn ook bekend.
Op 3 oktober in Heerde. Deze gaat over Paddenstoelen. Later wordt er een excursie over paddenstoelen georganiseerd. En deze avond zal er ook weer een Stekjesmarkt zijn.
De laatste Inspiratie-avond van dit jaar is op 7 november in Oosterwolde. Dan is het onderwerp 'De levende natuur'.


De (ver)planttijd is weer aangebroken.

Verplanten, scheuren, delen en zo voort, het kan weer.
Vandaar de Stekjesmarkt na de komende Inspiratie-avond.
En daarnaast kun je meedoen met de Plantenruil-app van onze afdeling. Heb jij iets over? Ben je op zoek naar iets? Meld je aan bij onze WhatsApp groep. Er veranderen daar heel wat planten en tuinspullen van eigenaar. 
Het woord ruilen moet je ruim opvatten. De ene keer heeft iemand iets voor jou, een andere keer maak jij weer iemand anders blij. 
Het idee is dat iedereen die plantjes, stekken, zaad, bollen of knollen of ander tuinmateriaal over heeft dit meldt in de App-groep. Andere leden van de groep laten weten als ze belangstelling hebben. 
Steeds meer leden melden zich aan. Inmiddels telt de groep ruim 40 leden. Dus doe ook mee! Want hoe meer leden, hoe groter de kans dat je iets van je gading vindt. Of dat jij juist iemand blij maakt met wat bij jou in de tuin over is.

Deelnemers kunnen zich met een WhatsApp-je voor de app-groep melden bij Eugenie Hennes op 06-81991722.
De app-groep is een besloten groep, alleen voor leden van onze afdeling.
Door mee te doen, wordt uiteraard je telefoonnummer bekend bij de andere groepsleden.