Noord-Veluwe
bekijk online
Nieuwsbrief

Als deze Nieuwsbrief voor u niet gemakkelijk leesbaar is, bekijk hem dan online via de link rechtsboven in deze Nieuwsbrief.


In deze Nieuwsbrief nodigen we je uit voor de inspiratie-avond op 1 februari. 
Maar let op: de locatie is dit keer in het MFC Hart van Oosterwolde, Sint Nicolaasplein 15, Oosterwolde.

Binnenkort starten de bloemschiklessen in Epe weer. Er zijn nog een paar plaatsen.
En er komt weer een Paasworkshop.

Van onze collega's hoorden we dat er een cursus is voor het snoeien van hoogstambomen.


1 Februari: Inspiratie-avond over de bijzondere relatie tussen bloemen en insecten.

Op 1 februari komt Frans van Bussel naar onze Inspiratie-avond.
Hij is een deskundige op het gebied van natuur én hij is een getalenteerd verhalenverteller.
We realiseren het ons nauwelijks, maar insecten zijn onmisbaar voor het in stand houden van de biodiversiteit. Zonder insecten kunnen vele bloemen simpelweg niet bestaan. Bloembestuiving is onontbeerlijk in de voortplanting van zeer veel planten en bomen. Talloze insecten helpen bij de overdracht van stuifmeel van de ene bloem naar de andere. Zij zijn de motor die de rijke plantenwereld in stand houdt. Bloemen zijn de meest spectaculaire delen van een plant en ook de belangrijkste. Zij zijn het ‘bruiloftsorgaan’ van een plant. Diep in haar schoot zet het bestuivingsproces de vorming van zaden in gang. Achter dit idyllische ruilsysteem, voedsel voor stuifmeel, schuilt een harde economie van vraag en aanbod . Er worden heuse marketingtrucs gehanteerd in de vorm van allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die zich ook laten zien in aanpassingen in bouw en gedrag van die bestuivende insectensoorten, zodat zij makkelijk zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Zonder insecten zouden vele bloemen, planten en bomen uitsterven of simpelweg nooit hebben bestaan. Dit hele proces en alles wat daarbij komt kijken, wordt verder uitgelegd door Frans van Bussel.

De locatie is deze keer het MFC Hart van Oosterwolde, Sint Nicolaasplein 15, Oosterwolde.
Aanvang als altijd om 20.00 uur. En de zaal is open vanaf 19.30 uur.
Parkeerruimte is er voldoende.
De avond is voor leden gratis. Niet-leden betalen €5,- inclusief koffie / thee voor aanvang.


Bloemschikken in het voorjaar 2024

De winter is nog maar net begonnen en dan is het toch heel aangenaam om over voorjaarsbloemen te dromen en na te denken om te gaan bloemschikken.
Omdat er dit najaar meer aanmeldingen waren dan er plaats was, organiseren we dit voorjaar 2 bloemschikcursussen.
Deze worden 1 x per maand gegeven in de maanden februari, maart en april.

Eén cursus wordt op de maandagavond gegeven van 19.30 tot 21.30. uur.
Op 12 februari 11 maart en 8 april. Deze cursus is vol.

De andere op de donderdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur.
Op 8 februari 7 maart en 11 april. Opgeven kan nog.

De cursussen worden gegeven door Ilse Kerkmeijer.
Zij geeft al vele jaren met veel plezier bloemschik lessen aan onze afdeling van Groei&Bloei en op de website heeft ze een stukje over zichzelf geschreven. Leuk om te lezen hoe ze nog steeds zo enthousiast is.

Alle informatie over deze cursussen is te vinden op onze website www.noord-veluwe.groei.nl Hier staat ook het inschrijfformulier.

Het is ook leuk om op onze website naar de foto’s te kijken van vorige cursussen om zo een idee te krijgen wat voor mooie bloemstukken er gemaakt worden met veel materiaal uit de tuin zoals groen, takken en bloemen. Soms worden er ook gekochte bloemen bij gebruikt, afhankelijk van het seizoen.

En er komt nog veel meer leuks aan....

Zet maar alvast in de agenda:

Er komt een Paasworkshop. Op twee locaties.
In Oosterwolde op dinsdagavond 26 maart van 19.30 tot 21.30 uur.
In Epe op maandagmiddag 25 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Verdere informatie volgt.


Van onze 'collega's': Praktijkles fruitbomen snoeien.

Fruitbomen hebben snoeionderhoud nodig. Heeft u fruitbomen en weet u niet hoe deze gesnoeid moeten worden? Milieu- en Natuurvereniging Groentje en Stichting Landschapselementen Elburg (SLE) helpen u op weg. Zij organiseren een praktijkdag op zaterdag 10 februari in Oosterwolde, waarin u kunt kennismaken met de snoeiprincipes voor (hoogstam)fruitbomen. Na een korte uitleg gaat u de boomgaard in samen met een ervaren fruitboomsnoeier. Het doel is dat u daarna aan de slag ‘durft’ in uw eigen bomen.

SLE en Groentje willen het landschap mooi houden en gevarieerder maken. Hoogstamfruitbomen verfraaien de omgeving en dragen bij aan de biodiversiteit. Daarom stimuleren zij de aandacht voor fruitbomen via onderhoud, nieuwe aanplant, advies en cursus.

De deelnamekosten zijn € 20,-. Dit is inclusief beknopt lesmateriaal en een lunch. De lesdag is van 9.00  tot 15.00 uur.
Wilt u meedoen? Aanmelden kan tot en met 5 februari door een mail te sturen naar info@groentje-wezep.nl Er kunnen 20 personen meedoen.