Noord-Veluwe

2 maart: Vera Greutink over Permacultuur

Permacultuur is een ontwerpmethode die in de jaren ‘70 is ontstaan in Australië en die zich laat inspireren door natuurlijke ecosystemen. Omdat in ons klimaat het bos het meest natuurlijke ecosysteem is, komen de permacultuurprincipes het beste tot uiting in het ontwerp van een eetbare bostuin. In zo’n tuin worden fruitbomen, struiken van kleinfruit, klimmers, vaste groenten, eetbare bloemen en kruiden gecombineerd tot een zeer productief, ziekteresistent en weinig werk vragend landschap. Het model kan op verschillende schalen toegepast worden, van een flinke pot tot een kavel van meerdere hectares. Maar de principes blijven hetzelfde, hoe groot je tuin ook is. Omdat we hier vooral met vaste planten te maken hebben, is na het aanleggen het meeste werk gebeurd: er moet wel eens worden gesnoeid en gemulcht, maar verder is het vooral oogsten!

Vera Greutink is afgestudeerd in talen en werkt ook deels als tolk en talendocente, maar tuinieren is haar grote passie. Haar eerste groententuin - compleet met een teeltplan -  had ze reeds als basisschoolleerling. Als tiener begon ze met het plukken en gebruiken van wilde (genees)kruiden. In 1999 maakte ze kennis met de permacultuur: zo logisch dat je niet snapt waarom niet iedereen het doet. Ze begon deze meteen toe te passen. Ze is vooral geïnteresseerd in het verenigen van de esthetische aspecten van een tuin met de praktische aspecten – het maken van tuinen die er mooi uitzien, maar waar je volop uit kunt oogsten. Ze schrijft erover in boeken en tijdschriften ( o.a. Groei&Bloei). Haar eerste boek ‘Tuin smakelijk!’ verscheen in november 2015 bij uitgeverij Jan van Arkel. Voor meer informatie zie: www.tuinsmakelijk.nl . Vera zal een aantal exemplaren van het boek meenemen voor verkoop. Het kost €24,95 en Vera signeert het graag.