Noord-Veluwe

2 februari: Verwilderen, een natuurlijke tuin.

Romke van de Kaa groeide op in de Bollenstreek in het westen van Nederland en werkte in al zijn schoolvakanties in de bollen. Hij studeerde biologie in Amsterdam, maakte zijn studie niet af en vertrok naar Engeland. Hij vond werk in Wisley Gardens, de tuinen van de Britse Royal Horticultural Society en later op Great Dixter, als headgardener voor Christopher Lloyd en in Ierland als headgardener op Lismore Castle, bezit van de Duke and Duchess of Devonshire.
Na tien jaar in het buitenland keerde hij terug naar Nederland waar hij een kwekerij startte, samen met Piet Oudolf. Later begon hij zijn eigen kwekerij. Romke van de Kaa tuinierde en woonde op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III.
In Engeland begon hij te publiceren in het tuinblad Amateur Gardening. Hij begon steeds meer te schrijven voor kranten en tijdschriften en werkte bij de regionale Radio en TV Gelderland. Nu wijdt hij zich steeds meer aan de journalistiek en minder aan het kweken van planten. In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek ‘Buiten de perken’. Daarna volgden er nog vele. Over ‘De getemde wildernis’ schreef Pauline Terreehorst: “Toch is Van de Kaa niet allleen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem weleens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zo’n uitzonderlijk tuinschrijver.”
In maart 2012 verscheen zijn meest recente boek ‘Verwilderen’, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren.