Noord-Veluwe

Persbericht

Epe, 7 april 2016

Wegbermen rondom de Meent worden ook in 2016 weer vlinder- en bijenvriendelijk ingericht. Wethouder Jan Aalbers heeft donderdag 7 april samen met Axent Groen en de lokale ondernemers het bloemenmengsel voor de vlinder- en bijenvriendelijke wegbermen rondom De Meent ingezaaid.

In 2015 hebben Axent Groen, Bijenvereniging  De Imme en de plaatselijke ondernemers Schoonebeek en Kieskamp Accountants, Café De Middenstip, Schildersbedrijf G.J. Dul en De Buurte kwekerijen Oene een aantal stukken berm geadopteerd. Door deze sponsoring is het mogelijk gemaakt om er een bloemenmengsel in te zaaien die straks prachtig bloeiende bermen opleveren. Deze bloemen zorgen voor meer voedselaanbod voor vlinders en bijen en leveren een bijdragen aan de verspreiding van vlinders en bijen en uitbreiding van het leefgebied.
Vanaf dit jaar kunnen er door een forse uitbereiding van sponsoren nog meer bloemenbermen gerealiseerd worden. Groei en Bloei afdeling Epe-Heerde en omstreken, Huisman Hypotheken, Slagerij Ter Weele, de Welkoop, Qualicateraar, de Aardbeientuin en de Jumbo leveren hun duurzame bijdrage aan deze omvorming.

Donderdag 7 april heeft onder toeziend oog van wethouder Jan Aalbers het tweede inzaai moment plaatsgevonden. Het voorbeeldbord werd onthuld en de eerste bermen zijn ingezaaid met het speciale bloemenmengsel. Vanaf juni staan de eerste bloemen in bloei. De verwachting is dat rondom de eerste nachtvorst in oktober de laatste bloemen pas uitgebloeid zullen zijn. 

De ondernemers die deelnemen zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende sectoren. De motivatie om deel te nemen is dat zij graag hun naam verbinden aan een initiatief dat enerzijds de leefomgeving mooier maakt en daarnaast ook nog een duurzame bijdrage oplevert aan de natuur en het ecologisch evenwicht. Kees Boersma van Bijenhoudersvereniging ‘De Imme’ geeft aan dat de bijenstand en de kwaliteit van honing verbetert door de bloemenrijke beplanting. 

Klik op nevenstaande foto voor een album met foto's van het inzaaimoment.