Noord-Veluwe

23 juli: Open Tuinen Dag

Vandaag zijn er zes tuinen open. Allemaal tussen 10.00 uur en 16.00 uur. 
Mocht u rond de middag in Veessen zijn, steek dan met het Kozakkenveer even de IJssel over naar Fortmond. Daar liggen de Duursche waarden, een stukje ‘struinnatuur’ met moerassen en ooibossen, een vogelobservatiehut en een uitkijktoren. IJslandse paardjes en Schotse hooglanders lopen er ook rond. Een prima plek voor een picknick.

HEEMTUIN REFUGIUM VAN EDWIN VAN DEN ELSAKER
Westendorperheideweg 5, Emst
Ruim 20 jaar geleden is de basis gelegd voor wat nu heemtuin Refugium (schuilplaats, veilig thuis) heet. Edwin is hier al op jonge leeftijd in geïnteresseerd geraakt en is steeds verder gaan kijken naar hoe natuurlijke biotopen en de processen zich in de vrije natuur gingen ontwikkelen. Door hier intensief mee bezig te zijn, leer je op een moment een biotoop te lezen en weet je wat voor beheer er nodig is om bepaalde ontwikkelingen te stimuleren of juist tegen te gaan. De uitdaging ligt er natuurlijk in om in een situatie te komen waarbij de biodiversiteit gewaarborgd blijft voor een langere periode. Tijdens uw bezoek kunt u Edwin hier alles over vragen.

DE TUIN VAN RIEKIE BIJSTERBOSCH
de Stege 8, Veessen
Deze tuin is gelegen aan de zuidkant van de Hoogwatergeul. Met heel veel plezier werkt Riekie in deze landelijk gelegen tuin met prachtige borders. Riekie houdt van gezelligheid en dat is goed terug te zien in de tuin. Er zijn genoeg plekjes in de tuin om er samen of met een groepje van te genieten.

DE TUIN VAN TONNIE VAN DER KOOIJ 
Stationsstraat 10, Heerde 
Hier is goed te zien dat je tot op hoge leeftijd met heel veel plezier kunt tuinieren. Met haar ruim 80 jaar doet Tonnie nog heel erg veel zelf in de tuin. Zij stekt en zaait er lustig op los en alle plantjes krijgen weer een plaatsje. Er staan dan ook heel wat minder bekende planten in haar tuin. Het achterste deel van de tuin is pas helemaal opnieuw ingericht door dochter en schoonzoon. Heel anders maar zeker net zo bijzonder!

DE TUIN VAN LETTY DE GRAAF
Meenseweg 8, Heerde (Hoorn)
Over haar tuin schrijft Letty: dit is mijn paradijsje op deze aarde. Heerlijk tuinieren op goede grond in een prachtige omgeving. Borders op kleur met een grote verscheidenheid aan planten, bijzondere bomen en struiken. En mooie doorkijkjes naar het landschap waar de koeien nog in de wei lopen. 

DE TUIN VAN RENEE MOLENDIJK 
Deventerstraat 93, Vaassen

Toen wij hier 2,5 jaar geleden kwamen wonen, vertelt Renée, lag er nog een weiland voor het huis. We wilden graag heel veel bloeiende planten in onze tuin en we hebben een vrij strak ontwerp gemaakt met grote groepen bloeiende planten. Gelukkig staan er veel grote oude bomen, zodat de tuin niet heel nieuw aangelegd lijkt. Een zijtuin heeft vooral voorjaarsbloeiers, de andere zijtuin is meer een wilde tuin, met veel soorten geraniums. Daarnaast hebben we nog een boomgaard en een grote vijver achter ons huis.

TUIN DE BUITENHOF VAN DE FAMILIE GEERLING
Grensweg 8, Epe
Landelijk genieten in de rust van natuur en tuin is de basis van ‘De Buitenhof’. In het stiltegebied en langs ‘de Verloren Beek’, die haar oorsprong vindt in het natuurgebied ‘het Wisselse Veen’, is op de Veluwse zandgrond een prachtige tuin gegroeid van circa 10.000 m2 . De Buitenhof omvat een aantal verschillende bloementuinen, een kruidentuin en een siergrassentuin. De opzet en structuur van de grassentuin met zijn kronkelige vormen, verlevendigd met enkele bloemen, is heel anders dan de strakke bloementuin met lange zichtassen en enkele grassen. Door de keuze van vooral vaste planten en siergrassen is een tuin ontstaan die vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst een prachtige wisselende aanblik geeft.