Noord-Veluwe

18 juni: Open Tuinen Dag

Negen tuinen staan er op het programma voor deze dag. 
Alle tuinen zijn open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Sommigen wat langer.
In de meeste tuinen zijn er de mogelijkheden voor koffie-, lunch- en andere pauzes. Neem een lekker eigen pakketje mee of geniet van wat de tuin te bieden heeft.

DE BIJENNATUURTUIN VAN HET IVN  
Zandenboslaan 1 in Nunspeet
Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang. Parkeren op de parkeerplaats tegenover de Begraafplaats aan de Eperweg. De tuin ligt in het Belvédèrebos.
De Bijennatuurtuin werd in 1985 naar een ontwerp van D. Verhey aangelegd. Het is een samenwerkingsverband van het IVN, afd. Noordwest-Veluwe en de Bijenvereniging Nunspeet. De beplanting werd gekozen ten behoeve van bijen en vlinders; maar men treft er ook streekflora aan. In de tuin overheerst een groot droog heideveld (heetveld) en het geheel is omzoomd door een bosrand met een bijbehorende kruidlaag. In 1999 werd de tuin omgevormd tot een heemtuin met diverse biotopen. Zo zijn er onder meer een groenten- en een vlindertuin. In de tuin is naast aandacht voor de bijen (er staan meerdere stallen) veel aandacht voor vlinders, insecten, kleine zoogdieren en vogels. Een vrijwilligersgroep onderhoudt deze bijentuin.
Tussen 10.00 en 12.30 uur zijn er vrijwilligers aanwezig om u van alles te vertellen over de tuin. Tussen 9 en 17.00 is het infocentrum de Imkershoeve voor u open. 

KRUIDENTUIN "DE GROENE KRUIDHOF" 
Ellestraat 52 in Elburg.
Parkeren voor deze tuin kan ook aan de Zuiderzeestraatweg Oost, achter het Gemeentehuis.
De tuin is van 9.00 tot 22.00 uur open. Het idee voor de aanleg van een historische kruidentuin in het oude Elburg stamt uit 1979. Veel grond was er niet binnen de stadsmuren, maar één stukje voldeed volledig aan het historische karakter van een kruidentuin: daar waar zich in de middeleeuwen het “Heilige Geest gasthuis” bevond. De tuin werd in twee delen opgesplitst: een kloostertuin en een apothekerstuin. Naamplaatjes geven de bezoeker informatie over de aanwezige planten en kruiden. De tuin wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers die plant, wiedt en snoeit. 

A.VOGEL TUINEN 
Eperweg 3-5 in ‘t Harde
Openingstijden: tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Verscholen in de bossen van Landgoed Zwaluwenburg, tussen ‘t Harde en Elburg, liggen de A.Vogel tuinen met geneeskrachtige kruiden en planten. U vindt er een  Pluk- en Smultuin, Kruidentheehofje, een blotevoetenpad en nog veel meer.
Om 13.00 en 15 uur staat er een gids voor u klaar voor een (gratis) rondleiding.

DE TUIN VAN FIA MAKKING 
Koeweg 5, ‘t Harde
Het erf van het boerderijtje uit 1903 (gemeentelijk monument)  is ingericht zoals gebruikelijk. Rommelig bij de schuren en de deel en met linden en fruitbomen aan de voorzijde. Heel functioneel. Maar dan, bij de achterdeur, verscholen tussen schuur en bakhuus ligt een bloemrijke hof. En achter de beukenhagen, beschut, een kleurrijke moestuin die het gezin het hele jaar door voorziet van een rijk gevulde dis.

TUIN DUINHOF VAN MARLIES VAN DER VEER EN GERRIT RAVEN 
Bovenheigraaf 7, Oldebroek
Een grote bostuin met veel schaduwbeplanting, een mostuin in oosterse sfeer, een rotstuin en als spiksplinternieuw project een turftuin opgebouwd met behulp van turfblokken.

DE TUIN VAN DE FAMILIE VAN DE BRINK  
Korte Jukweg 3, Elburg
Deze tuin won in 2014 de prijs voor de mooiste tuin van Elburg. Een prachtige vaste plantentuin, met 3 tuinkamers met buxus omgeven. Bij het praathuis nog eens 4 tuinkamers,  een vijver en veel klimrozen.
Parkeren kan ook voor deze tuin aan de Zuiderzeestraatweg Oost 19, achter het Gemeentehuis.

DE TUIN VAN DE FAMILIE VAN DE WEERD 
Nieuweweg 4A, Doornspijk.
De tuin ligt net buiten de bebouwde kom van Doornspijk. Zij heeft 2 tuinkamers met buxus en rozen, vaste plantenborders en een vijver.

AMPIES BERG 
Verlengde Vaarbekerweg 3, ’t Harde
Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde Ampie Bouw een tuin aan met meer dan 1000 verschillende planten. De tuin torent meer dan 15 meter boven het maaiveld uit. Bloeiende planten worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen.
Voor deze tuin wordt €5,- entree gevraagd. Dit is inclusief koffie/thee.

Afwijkend van de route ligt DE TUIN VAN DE FAMILIE VAN DER SCHEER aan de Eekweg 2 in Epe.
Deze is het best te omschrijven als een landelijk gelegen tuin met bijzondere vaste plantenborders, een vijver, een kikkerpoel en een boomgaard. Een liefhebberstuin zoals ze zelf zeggen.