Noord-Veluwe

20 & 21 juni 2015: Landelijk Open Tuinen Weekend

Dit bordje wel eens bij de tuinen van andere verenigingsleden zien staan? Wil je het ook weleens bij je eigen tuinhekje zien staan? 
Geef je dan op als deelnemer aan het Open Tuinen weekend. Je zult zien: het wordt een heerlijke dag voor jezelf en voor je bezoek. Met de tips en trucs die je van andere tuinmensen krijgt, kun je weer jaren vooruit. En wat is er mooier dan andere tuinliefhebbers een fijn uurtje in je tuin te bezorgen? Het hoeft echt niet perfect te zijn om er plezier aan te beleven. Dus ... laat anderen ook bij jou over het tuinhekje stappen! 

Klik op de versierde fiets hiernaast voor een fotoalbum met foto's.

Woensdag 17 juni: Tuinenroute 'Langs de IJssel en wat verder...'

Rond het thema Water van de Nationale Tuinweek zijn 5 tuinen geopend.
EN HET INFORMATIECENTRUM VAN DE HOOGWATERGEUL IS SPECIAAL VOOR ONS OPEN

De eerste tuin is die van Riek Bijsterbosch, de Stege 8 in Veessen gelegen aan de zuidkant van de Hoogwatergeul. Met veel plezier werkt Riek in deze landelijk gelegen tuin met prachtige borders en heerlijke plekjes om te zitten. 

De tuin van Ireen Bunnik, Werverdijk 18 in Wapenveld ligt aan de noordkant van de Hoogwatergeul op een prachtige plek aan de IJssel. Deze gezellige tuin heeft naast een siertuin, een dierenweide en een oude boomgaard. Ook een moestuintje  ontbreekt niet. En Ireen houdt bijen en daar vertelt ze graag over.

Het Informatiecentrum Hoogwatergeul in het Gemaal Veluwe ligt hier vlak bij. 
Tussen 10 uur en 14 uur is de expositieruimte open. Om 11 uur en om 13 uur zal er iemand speciaal voor ons aanwezig zijn om aan de hand van een film nog meer uitleg te geven over de aanleg en de werking van de Hoogwatergeul. Zorg dat je erbij bent!

De volgende tuin op de route is die van de familie Looman, Kanaaldijk 66 in Wapenveld. De tuin waarvan de oudste boom al in 1880 is geplant. Een liefhebberstuin met vele bijzondere planten. En met meer dan 400 verschillende rozen!

De laatste tuinen van deze route liggen wat verder van de IJssel weg.... 

De tuin van Riet en Evert Dickhof Bongersweg 18 in ‘t Loo Oldebroek. Een sfeervolle, besloten tuin. Deze tuin mag dan wel besloten zijn door de hoge bomen er omheen, door de oppervlakte en de opzet maakt het een weidse indruk. In deze zeer goed onderhouden tuin vindt u mooie ruime borders, een grassenborder, aparte gedeeltes met heesters en dahlia’s en een schaduwtuin in ontwikkeling.

De laatste tuin op de route is die van Aly en Henk van Dronkelaar, Koemkolkweg 25 in Oosterwolde. Een landschappelijke tuin in het buitengebied van Oosterwolde. Een ruime tuin die een mooi contrast vormt met het weidse landschap er omheen. Met gevoel voor groen en ruimte zijn kleurrijke plantenborders ontworpen en werden een vijver en boomgaard aangelegd. Geniet hier van ruimte, kleur en rust. 

De tuinen zijn open van 10-16 uur. De route andersom rijden kan natuurlijk ook.

20 juni tuinenroute Tussen IJsselklei en Veluwezand

Riek Bunte aan de Bijsterboschweg 7 in Heerde noemt haar tuin “een echte Groei & Bloei-tuin”. De meeste planten heeft ze gekregen op onze stekjesmarkten of zelf gezaaid en gestekt. Ook de harde materialen hebben vaak hun eigen verhaal. Hoe mooi dat samen is geworden, laat Riek graag zien. 

De tuin van de familie van der Scheer aan de Eekweg 2 in Epe is het best te omschrijven als een landelijk gelegen tuin met bijzondere vaste planten-borders, een vijver, een kikkerpoel en een boomgaard. Een liefhebberstuin zoals ze zelf zeggen. 

In de tuin van Tonnie van der Kooij aan de Stationsstraat 10 in Heerde is goed te zien dat je tot op hoge leeftijd met heel veel plezier kunt tuinieren. Met haar ruim 80 jaar doet zij nog heel erg veel zelf in de tuin. Zij stekt en zaait er lustig op los en alle plantjes krijgen weer een plaatsje. Er staan dan ook heel wat minder bekende planten in haar tuin. 

De tuin van Eugenie & Auke Hennes aan de Koerbergseweg 11a in Heerde is beetje bij beetje aangelegd op een verwaarloosd stuk grond. Planten verzachten de strakke lijnen van vijver, boomgaardje, moestuin en andere tuindelen. Kippen en bijen stofferen de tuin. 

De tuinen zijn open van 10 tot 16 uur.  De route andersom rijden kan natuurlijk ook.