Noord-Veluwe

Ledenbijeenkomsten 2015

Het merendeel van de ledenavonden werd gehouden in de zaal van restaurant  'De Spikke', Stationsstraat 8 te Heerde.

Als er van een andere locatie gebruik werd gemaakt, hebben we dit vermeld.
Tenzij anders aangegeven, begonnen ze om 20.00 uur.
Parkeerruimte was er voldoende op het naastgelegen parkeerterrein Het Groene Hart.


7 januari: Langere bloei in de tuin door Marcel Batist

Verbaast het u ook dat ná juli het fraaie van de meeste tuinen er af raakt? De weelderige bloei van de vaste plantenborders is duidelijk over het hoogtepunt heen. Toch kan het bloeiseizoen gemakkelijk opgerekt worden tot laat in september en zelfs nog tot aan de eerste nachtvorst toe. 
Marcel Batist heeft ons in deze lezing geattendeerd op de mogelljkheden om bloei in de tuin te spreiden over een langere periode. Dat kan bijvoorbeeld met een keuze van vaste planten in combinatie met het aanbod ‘gangbaar perkgoed’. Maar er is meer! 
Deze lezing liet in een reeks opeenvolgende thema’s zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. In de serie o.a. éénjarigen die buiten het massaproduct vallen. Er bestaan talloze soorten die via zaad winkels en zaadruil via internet verkrijgbaar zijn om zelf op te kweken. Een groeiend aantal ‘zelfzaaiers’ houdt zich hiermee bezig en zij proberen op deze wijze iets aparts van hun tuin te maken. Marcel Batist is zo iemand. 
Wij kregen prachtige voorbeelden te zien uit deze relatief onbekende plantengroep. Ook kwam het gebruik van éénjarige inheemsen, éénjarige klimmers, kuipplanten, knollen en bollen, potten, plantenbakken en baskets aan bod. De combinatie met bijzondere éénjarigen en kuipplanten in de borders leveren tot in de herfst een fraai kleuren-palet op. Tips en adviezen ondersteunden het unieke fotowerk. 


4 februari: Boerenerven door Jacomien Voorhorst

In de lezing gaf Jacomien Voorhorst een beeld van hoe boerenerven in ons land zijn ontstaan, zich hebben ontwikkeld en tot welke typen boerentuinen/erven dat heeft geleid. Ook schonk zij aandacht aan de regionale verschillen. Niet alleen qua vorm maar ook op het gebied van beplanting. 
Verder vertelde zij iets over de Landelijke Werkgroep Boerenerven en de inspanningen van vooral regionale en lokale organisaties om eigenaren van boerenerven te adviseren over de aanleg van een passend boerenerf.

Voorafgaand aan de lezing hielden wij onze Jaarvergadering voor de leden. Klik hier voor een apart item over deze Jaarvergadering 2015.


5 maart: Het kleurenpalet van de ontwerper, Modeste Herwig

“Zolang als ik tuinier ben ik gefascineerd door het wonderlijke verschijnsel kleur", zegt Modeste Herwig. Kleur is een krachtig expressiemiddel en zeer bepalend voor de sfeer van een tuin. De kleurige bloemen en bladeren vormen als het ware het ‘schilderspalet’ voor de tuinkunstenaar. Zij verdiepte zich in verschillende kleurentheorieën. In de tuinen van haar vader Rob Herwig te Lunteren werkte ze jarenlang mee aan de borders op kleur. Voor het bepalen van de juiste kleuren heeft ze veel aan de kleurenwaaiers van de Royal Horticultural Society en ook haar boek ‘Tuinplantenencyclopedie op kleur’ is gebaseerd op dit systeem. Tijdens haar fotoreizen ontdekt ze de mooiste kleurencombinaties en ziet ze de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kleurgebruik in de tuin.
Tijdens deze lezing ziet u fraaie voorbeelden van binnen- en buitenlandse tuinen waarin kleur een belangrijke rol speelt. Modeste vertelt over de kleurentheorie voor tuiniers, harmonieuze en contrastrijke kleurencombinaties en ook bijzondere tuinplanten komen aan bod. We kijken per seizoen naar geschikte kleurencombinaties ter inspiratie voor uw eigen tuin. Hopelijk zal deze lezing u aanmoedigen om zelf te experimenteren en het avontuur met kleur aan te gaan.

DEZE AVOND WAS OP EEN DONDERDAG (i.p.v. de gewoonlijke woensdag)!
LOCATIE: GROTE ZAAL VAN CENTRUM WELGELEGEN
Stationsstraat 2 in Heerde
Parkeren als altijd op het Groene Hart; Welgelegen ligt ook aan deze parkeerplaats.
Aanvang lezing: 20.00 uur


8 april: Workshop Lathyrus kweken

Dit keer geen lezing maar een workshop van de Lathyrusvereniging. En dat betekent dat er gezaaid gaat worden. We beginnen met een uitleg over de mogelijkheden en gaan dan ieder twee soorten zaaien, waar nodig onder begeleiding. 
Daarna worden beelden getoond van de verdere opkweek en zorg die nodig zijn om een succes te maken van de Prinses onder de bloemen. 
De deelnemers gaan naar huis met twee potten gezaaide zaden, een zak met potgrond en 40 potjes om na het kiemen in op te potten. Meer soorten /kleuren zaden zijn te koop voor € 1,- / 3 zakjes.
Voor deze workshop moet u zich zich uiterlijk 20 maart opgeven bij Ireen Bunnik: 06-27402332 of via onderstaand formulier. Voor het materiaal vragen we een bijdrage van €5,- Let op: opgeven = meedoen!

LET OP: 
LOCATIE: ZAAL VAN RESTAURANT DE 4 JAARGETIJDEN
Dorpsstraat 47-49 in Heerde
Parkeren als altijd op het Groene Hart; De 4 Jaargetijden ligt op loopafstand van deze parkeerplaats.
Aanvang workshop: 20.00 uur


9 september: Bomen over fruit

Het Boomkwekersgilde had voor deze avond een mooi verhaal over plantenziektes en fruitsoorten paraat. En verder zouden er deze avond veel adviezen gegeven worden. 

Helaas was de spreker op het laatste moment, de avond tevoren, verhinderd door ernstige persoonlijke omstandigheden. Gelukkig heeft het bestuur de bekende natuurfotograaf Wim Weenink uit Apeldoorn bereid gevonden om op zo'n korte termijn de avond over te nemen. De heer Weenink toonde ons prachtige natuurfoto's, die hij genomen had op landgoed De Poll en de Hoge Veluwe, waarbij hij veel interessante informatie gaf over deze locaties en de betreffende foto's. Het was een fantastische avond!


7 oktober: Beleef je tuin

Beleef je tuin was de titel van de presentatie door Leo Groenleer, werkzaam voor DCM Nederland BV. 
Het ging over het voeden van planten op een milieuvriendelijke manier met organische meststoffen. Zowel in de moestuin, de siertuin als van het gazon. Maar wat zijn voedingsstoffen voor de plant? Wat is bodemleven? En waarvan worden organische meststoffen gemaakt? Op deze en nog veel meer vragen gaf Leo Groenleer antwoord. En als men vragen had, was er gelegenheid deze te stellen. 
Tijdens de presentatie waren mooie foto´s van tuinen in binnen- en buitenland te zien. Zo kwamen beelden voorbij van de tuinen van Villandry in Frankrijk, Barnsdale gardens, Sissinghurst, Rosemoor en van Wisley Gardens in Engeland en van Paleis’t Loo in Nederland.
Een mooie presentatie.


4 november: De Wadden

Rob Koolwijk is vrijwilliger van de Waddenvereniging en hij kwam vertellen over dat prachtige natuurgebied in het noordelijkste deel van ons land: de Wadden. De Waddenzee en de Waddeneilanden vormen samen een uniek gebied in de wereld. Nergens anders in Nederland kun je nog zoveel ruimte, duisternis en stilte ervaren. Elke dag ziet het er anders uit. Met elk getij stromen miljoenen liters water en enorme hoeveelheden zand heen en weer. Samen met de wind vormen die een landschap van eilanden, wadplaten, geulen en prielen. Op de eilanden en de wadplaten, onder water en in de wadbodem leven vele soorten vogels, vissen, planten en kleine organismen. Miljoenen trekvogels zijn afhankelijk van het gebied voor hun rust en voedsel. Het is dan ook niet voor niets dat een groot deel van de Wadden sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Aan de hand van mooie beelden van het Werelderfgoed de Waddenzee liet Rob Koolwijk u zien wat het Waddengebied zo bijzonder maakt. 


9 december: Tuinen in Wales en Schotland

Met Alie Stoffers, eigenaresse van ‘de Tuinerie’ in Kolham maakten we een tuinreis langs de Schotse Tuinen; Kailzie Gardens, Crathes Castle, Kinross House, En we bezochten twee tuinen in Wales: ‘Powis Castle’ en ‘Bodnant Gardens’. Zelf zegt Alie er dit over: “De twee Tuinen in Wales die we aan doen, behoren tot de absolute wereldtop, waarvan de ligging van ‘Powis Castle’ werkelijk spectaculair te noemen is. De eeuwenoude topiary en de enorme historie die eruit spreekt maakt elke keer dat we er komen weer diepe indruk." 
Schotse tuinen, zeker de hoger gelegen tuinen, hebben te maken met een relatief kort groeiseizoen en matige warmte. Het is bijzonder boeiend de verschillen te zien als je naar hogere en noorderlijker op de wereldbol gelegen gebieden afreist. De verschillen met hier bij ons zijn dan groot. Zo zijn hier bepaalde planten allang uitgebloeid maar staan ze daar een maand later pas in bloei. Dat het seizoen daar werkelijk korter en later is, vond ik heel bijzonder om te bemerken. Planten als Fuchsia’s en Pelargoniums komen daar eigenlijk niet buiten maar staan het gehele jaar in de kas. Dit blijkt echter geen invloed te hebben op de schoonheid van de tuinen! Natuurlijk staat er in Schotland vaak een stevige wind en valt er relatief veel neerslag. Toch zijn de tuinen er gedetailleerd beplant en in het werken met kleuren zijn de Schotten misschien nog wel beter dan de Engelsen.