Noord-Veluwe

8 - 9 mei 2015: Jubileumreis naar België

Vanwege ons jubileumjaar organiseren we dit jaar een prachtige twee-daagse reis.  

Programma en kosten Jubileumreis naar België.

We vertrekken om 7.30 uur vanaf het Transferium in Heerde.
Als eerste bezoeken we het Arboretum in Kalmthout.We krijgen hier we een rondleiding van 1,5 uur.
Na een lunch vertrekken we naar De Pokertuin in Schoten.
Als laatste bezoeken we deze 1e dag De Wiedenhof in Beveren. 
Het diner en de overnachting zijn voor ons geregeld in Hotel van der Valk in Beveren.
De volgende ochtend vertrekken we na het ontbijt naar De Bloementuin in Lochristi.
De rest van de dag besteden we in het Park van Beervelde. Daar bezoeken we de welbekende Tuindagen.
Ter afsluiting is er een diner in restaurant De Boswachter in Breda.

De kosten voor deze reis zijn voor leden € 158,- en voor niet-leden € 195,-. Deze prijs is inclusief de overnachting met ontbijt en de beide diners, de lunch op de 1e dag en de toegang voor de tuinen en voor Park Beervelde. In Beervelde is de lunch voor eigen rekening. 
Vanwege het jubileum neemt de afdeling de reiskosten voor haar rekening. 

Opgeven moet en kan bij Ireen Bunnik, tel. : 06 27402332 of via onderstaand formulier. Denk eraan: opgeven = deelnemen

Meer informatie over de diverse onderdelen van deze reis.

In het Arboretum te Kalmthout vind je vooral bomen en struiken maar ook kruidachtige planten. De planten groeien niet in systematische bedden of op rechte rijen. Ze zijn ook niet gegroepeerd per herkomst, familie of geslacht. Klimplanten en lianen slingeren zich in de bomen. Struiken en vaste planten zorgen voor een gelaagde begroeiing. Het is een natuurlijke bomentuin. In het Arboretum krijgen we een rondleiding door twee gidsen. 

De Pokertuin van Dirk en Vera Ampe in Schoten ligt midden in een bosrijke omgeving. Je ontdekt er de passie van de eigenaar: een tuin waar vaste planten de hoofdrol spelen. Al achttien jaar lang verzamelen en kweken ze er planten en genieten bovenal van de tuin. In het voorjaar bloeit er een weelde aan zeldzame schaduwplanten en half mei maken kornoeljes en sieruien hier de show. In deze 24 are grote tuin zijn verscheidene borders aangelegd met enkele mooie collecties van o.a. Zeeuws knoopje, zilverkaarsen en vuurpijlen. Je kuiert langs een verzameling van meer dan 450 verschillende Hosta’s, 30 soorten ruit en 90 soorten varens over een zalig rustgevend gazon naar een schaduwterras. Dirk en Vera delen met plezier hun groene kennis en er is een klein aanbod van zelf gekweekte planten. 

Het lengte-effect van de 150 m lange tuin De Wiedenhof in Beveren wordt benadrukt door twee lange graspaden omringd door gevarieerde borders, een strakke groene voortuin en een vochtige schaduwtuin. De Wiedenhof is weelderig gevuld met bomen, struiken, vaste planten, groenstructuren en geïntegreerde groentenvakken. Op een paar strategische plaatsen is er een terrasje om te verpozen. De tuin is 3800 m2 groot. 

De dag wordt afgesloten met een diner en overnachting bij Hotel van der Valk in Beveren. Voor dit diner is er keuze uit vlees en vis. In de bus wordt gevraagd wat ieders voorkeur is.

"Oase" in Lochristi is een bloementuin, 1 ha. groot en meer dan 25 jaren jong. Hij bevat een unieke verzameling vaste planten, rododendrons, rozen en struiken. En grote collectie Astrantia en Astilbe. Alles is door Anni Neyt–van Hende op harmonische wijze tot één geheel gemaakt met het landschap. Diverse borders op kleur of gemengd zijn met elkaar verbonden door 1 kilometer aan wandelpaadjes. Meerdere gezellige zitjes, tuinornamenten en een sfeervol berenhuisje zorgen voor een extra accent. De laatste jaren werd er hier en daar wat gerenoveerd. Nieuwe borders werden aangelegd, grassen geïntroduceerd, een groot bijenhotel met bijhorende planten neergezet, bamboevlechtwerk gemaakt en een wit/grijze border aangelegd.

De rest van de dag brengen we door in het Park van Beervelde. Daar bezoeken we de bekende Tuindagen. We hebben 4,5 uur de tijd om alles te bekijken, te genieten op een van de vele gezellige terrasjes en om nog net die laatste nieuwe planten te scoren. In de bus is ruimte genoeg voor alle aanwinsten. Zo’n 220 zorgvuldig geselecteerde deelnemers bieden u een selectie aan van het beste wat er op het gebied van planten en tuinen te vinden is. ‘Tea in the Garden’ is dit jaar de rode draad voor deze lente-editie van tuinbeurs. Thee is volgens de laatste trends de ‘nieuwe koffie’ en er is geen betere plaats om van een kopje thee te genieten als in de tuin, aan een weelderig gedekte tafel. Zo zal er onder meer een 40 meter lange ‘Tea in the Garden’ tafel gedekt worden voor 120 personen. Een feestelijke tafel vol inspirerende ideetjes. Kijk hier voor het programma van die dag en de laatste informatie over standhouders.  

De reis wordt afgesloten met een diner in restaurant De Boswachter in Breda. Ook hier weer de keuze uit vis of vlees. In de bus zullen we aan iedereen zijn / haar voorkeur vragen.

We verwachten dat we om ongeveer 21.00 uur weer terug zijn in Heerde.

Een klik op het affiche rechtsboven brengt u naar een album met foto's.