Tuinreis naar Den Haag op 31 mei 2018

We gaan naar Den Haag om de Japanse Tuin te bezoeken in Landgoed Clingendael.
Verder bezoeken we nog een prachtige privé-tuin en een kwekerij.

De bus is vol. Maar u kunt zich nog opgeven voor de wachtlijst.

Deze tuin is vanwege zijn kwetsbaarheid maar 8 weken per jaar geopend. De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939), ook wel freule Daisy genoemd. Per schip heeft zij een of meer reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland verscheept. Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910 en heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers van Haeghe Schoon en Groen van de gemeentelijke dienst Haeghe Groep onderhouden de Japanse Tuin. De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag.
De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Klik hier voor een uitgebreide folder met plattegrond en enkele foto's over deze heel bijzondere tuin.
De deelnamevoorwaarden vindt u hier.

Maar eerst bezoeken we de tuin "In Liefde Bloeyende" in Hagestein.

In de luwte van de Lekdijk bij Hagestein ligt het paradijs van Jelke Jan en Loes de With Het 2.2 hectare grote perceel is stapsgewijs ingericht. Zodoende is er een ‘oud’ en een ‘nieuw’ deel, in beleving een verrassend geheel. In 1980 werd het huis gebouwd. Daarna werd de tuin van 1700 m2 met slingerende paden en veel gras en grote borders aangelegd. In 1989 werd er grond aangekocht en werd het perceel 2,2 hectare groot. Mien Ruys werd in de arm genomen en samen met Anet Scholma werd een ontwerp gemaakt. In maart 1991 startte de aanleg van de tuin naar het ontwerp van Mien Ruys. De strakke vormgeving vormt een prachtig contrast met de weelderige beplanting. De voortuin is sober gehouden met buxuscarrés en een border. In de zijtuin zien we twee prachtige lange borders, vier buxusbollen en een rosarium. De grote watertuin heeft een prachtig lijnenspel met op een eiland Gunnera en moerascypressen. In 2013 is er een prairietuin aangelegd. Het geheel is een architectonisch spectaculaire tuin.

Vandaar gaan we naar Brasserie "De Badmeester" aan de Wassenaarse Slag voor een uitgebreide lunch. Voor de mensen, die dat willen, is er gelegenheid even de zeelucht op te snuiven en, wie weet, pootje te baden.

Natuurlijk gaan we ook naar een kwekerij en wel Kwekerij "De Werkplaats" in Katwijk. Daar kweken Esther Schonenberg en Joke Durieux kleinschalig en op natuurvriendelijke wijze planten, die echt hun hart hebben gestolen. De planten op hun kwekerij zijn dan ook allesbehalve doorsnee.

Het mooiste bewaren we voor het laatst: de Japanse Tuin.

Vertrek:    vanaf het Transferium in Heerde om 9.00 uur

Terug:       rond 21.00 uur bij het Transferium in Heerde

Kosten:     Leden        €  45,00

Niet leden  €  55,00

Avondmaaltijd: Er is i.v.m. de tijd geen gelegenheid om een restaurant aan te doen. U dient zelf te zorgen voor een broodje en iets te drinken.

Opgevenvóór 31 maart, want dan moet de bus definitief gereserveerd worden!

Opgeven kan via onderstaand formulier of bij Els Koek, 0578-627183. De deelname-voorwaarden staan hier.

Inschrijfformulier Tuinreis naar Den Haag 31 mei 2018

Lid van Groei&Bloei

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien