Noord-Veluwe

Jong geleerd .... oud gedaan.

Als tweede kind uit een gezin van vijf kinderen moest ik mijn moeder vaak helpen met het schoonmaken van het huis. Als dat klaar was, had ik de gewoonte om wat lathyrus of rozen uit de tuin te plukken en op de vaas te zetten. Ik vond de kamer er dan veel gezelliger uitzien.

Dat begon toen ik een jaar of twaalf, dertien was. Vanzelfsprekend werd het in het ouderlijk huis mijn taak om voor de bloemen te zorgen. Met Kerst kwamen er dan dennentakken achter de schilderijen met een paar ballen er in en op de vreemdste plaatsen werden nog meer takken neergelegd. In de zomer waren er altijd voldoende bloemen om op een vaasje te zetten.

Toen ik zelf een gezin had met drie kleine kinderen was er niet zo veel tijd en aandacht voor bloemen en planten. Later, toen de kinderen groter werden, kwam de wens naar boven weer eens iets met bloemen te gaan doen.

Ongeveer vijftien jaar geleden gaf ik mij op voor de cursus bloemschikken van de KMTP en daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is heel leuk om met een groep dames die dezelfde interesse hebben één avond in de maand bezig te zijn met bloemen. De bloemschikcommissie slaagt er elke keer weer in een goede leraar of lerares te vinden die met nieuwe ideeën komt. Mijn ervaring is dat je nooit uitgeleerd bent. Elke keer ga je met een stuk naar huis, wat je nog niet eerder hebt gemaakt.

Je kunt veel creativiteit kwijt in het werken met natuurlijke materialen. Doordat je steeds een opdracht krijgt word je gedwongen goed na te denken over het te maken stuk en je moet je fantasie gebruiken. Iedere keer is het weer spannend wat iedereen ervan terecht brengt.

Bij de bloemschikcommissie is het de gewoonte dat aan het eind van de avond alle rommel wordt opgeruimd en alleen de gemaakte stukken op tafel blijven staan.

Het is verrassend om te zien dat alle stukken heel verschillend zijn, terwijl voor iedereen de opdracht hetzelfde is. De avonden zijn altijd erg gezellig, mede dankzij de goede zorgen van de bloemschikcommissie.

Wat begonnen is met een simpel bloemetje in een vaasje, is voor mijzelf uitgegroeid tot een hobby waar ik erg veel plezier aan beleef!

Wobby Jonker-Winters